DODELJENE NAGRADE 17. BELDOKSU: Najbolji filmovi Daneta Komljena i Lis Nimik, a autor iz Kine ima samo reči hvale za SRBIJU

Filip Olćan

U Jugoslovenskoj kinoteci dodeljene su nagrade 17. Beldoks festivala. Ostvarenje "Kadence za vrt" Daneta Komljena najbolji film je u Srpskom takmičarskom programu, a u međunarodnom "Sunčani sat" estonske rediteljke Lis Nimik. Posebno priznanje žirija dodeljeno je Nikoli Poliću za film "Kako biti Slobodan?". Za Međunarodni takmičarski program specijalno priznanje dobio je kineski reditelj Guo Dženming za film "Dosadni dani i noći".

Filip Olćan 
foto: Filip Olćan

- Hvala beogradskoj publici. Bio sam prijatno iznenađen da je ovaj film uopšte prikazan na festivalu, pošto su ga mnogi odbili. Naravno, ovo nije film koji je prijatan za gledanje, naprotiv, na momente je nepodnošljiv i neprijatan za gledanje, te u Kini može da bude deo andergraund scene. Ipak, ovaj film nudi univerzalno iskustvo usamljenosti ljudskog postojanja, što ukazuje na sudbinu ljudske vrste. - poručio je preko video-poziva kineski reditelj. Za najbolju kameru u Srpskom takmičarskom programu nagrada 17. Beldoksa pripala Milošu Radovanoviću za film "Minel" Tare Gajović.

Stefan Vacić 
foto: Stefan Vacić

Festival se zatvara premijerom ostvarenja "Film je promenio svet", reditelja Darka Bajića i Siniše Cvetića, u Domu omladine Beograda.