"ĐURIN ŠEŠIR" PO PRVI PUT DODELJEN PESNIKINJI: Priznanje uručio predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković

Udruženje književnika Srbije

Sinoć je u Svečanoj sali Udruženja književnika Srbije (UKS), dodeljena pesnička nagrada "Đurin šešir", koju trinaestu godinu zaredom dodeljuje Fondacija Spomenica solidarnosti.

Laureat za 2023. godinu po prvi put je - žena, književnica Grozdana Lučić Lalić, kojoj je nagrada dodeljena za knjigu poezije "Iz istog smo legla".

foto: Udruženje književnika Srbije

Ovo respektabilno priznanje dodeljuju Fondacija Spomenica solidarnosti i UKS, a nagrada se sastoji od Povelje, potom od unikatnog, ručno rađenog šešira po modelu istovetnog kakav je nosio Đura Jakšić, kao i od bronzanog bareljefa sa Jakšićevim likom, radom vajara Ostoje Balkanskog.

Dodeli je, pored predstavnika UKS-a i Fondacije, mnogih poklonika poezije i poštovalaca dela Grozdane Lučić Lalić, prisustvovao i Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije, koji je uručio priznanje. Osim što je jedan od pokretača ove nagrade, Miloš Janković je deset godina bio i predsednik žirija.

foto: Udruženje književnika Srbije

Inače, prethodni dobitnici ove nagrade bili su književnici: Miljurko Vukadinović, Nenad Glišić, Miroslav Jozić, Srba Ignjatović, Predrag Bajo Luković, Dragan Mraović, Goran Labudović Šarlo, Ivan Lalović, Miloje Dončić, Danilo Jokanović, Vidak M. Maslovarić i Milenko Čurović Kičavski.

Fondacija je nagradu dodelila na jednoglasan predlog stručnog žirija u sastavu: Vidak M. Maslovarić (predsednik) i članova dr Vladimira Ilića i Maja Danilovića.

(Kurir.rs/I.M.)