NAJBOLJI NA POZORJU: Sedam nagrada jednoj predstavi, a ponovo glumačka nagrada Vanji Ejdus, kao i njenom mladom kolegi

Nebojša Babić

Narodno pozorište u Beogradu do pre dve godine nijednom nije pobedilo na 69. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, a sad je ponovo nagrađeno na najvećem pozorišnom festivalu u zemlji, i to za dramu "Očevi i oci".

Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Predstava nastala po istoimenom romanu Slobodana Selenića, u režiji Veljka Mićunovića, osvojila je čak sedam Sterijinih nagrada. Nagrađen je reditelj, glumci Vanja Ejdus i Aleksandar Vučković rodom iz Užica, muzika, dramatizacija i scenski govor.

Nebojša Babić 
foto: Nebojša Babić

Najbolja drama je tekst "Kišni dan u Gurliču" Milana Ramšaka Markovića, u režiji Sebastijana Horvata, Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališče Ptuj (Slovenija). Glumačke nagrade otišle su ekipi ove predstave Borotu Veselku i Darji Rajhman, kao i za scenografiju. Žiri je specijalnu Sterijinu nagradu jednoglasno dodelio autorskom i izvođačkom timu predstave "Bilo jednom u Novom Sadu", koja je otvorila Pozorje.

Srđan Doroški 
foto: Srđan Doroški

Izveštaj žirija

Žiri 69. Sterijinog pozorja - DEJAN SREDOJEVIĆ, (predsednik Žirija), MARTA BEREŠ, IRENA POPOVIĆ DRAGOVIĆ, DUŠAN LjUŠTINA i JANKO LjUMOVIĆ, članovi, video je od 26. maja do 2. juna 2024. godine sedam predstava u takmičarskoj selekciji.

Na završnoj sednici, održanoj 2. juna 2024, Žiri je doneo:

ODLUKU

Sterijina nagrada za najbolju predstavu - OČEVI I OCI, prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, režija Veljko Mićunović, Narodno pozorište Beograd. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za tekst savremene drame - MILAN RAMŠAK MARKOVIĆ za KIŠNI DAN U GURLIČU, režija Sebastijan Horvat, Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališče Ptuj (Slovenija). Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za režiju - VELjKO MIĆUNOVIĆ za predstavu OČEVI I OCI prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, Narodno pozorište Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje:

BORUT VESELKO za uloge Jokela, Urednika i Starijeg policajca u predstavi KIŠNI DAN U GURLIČU Milana Ramšaka Markovića, režija Sebastijan Horvat, Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališče Ptuj (Slovenija). Odluka je doneta jednoglasno.

VANjA EJDUS za ulogu Elizabete Medaković u predstavi OČEVI I OCI prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, režija Veljko Mićunović, Narodno pozorište Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

Miša Obradović 
foto: Miša Obradović

ALEKSANDAR VUČKOVIĆ za ulogu Mihajla Medakovića u predstavi OČEVI I OCI prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, režija Veljko Mićunović, Narodno pozorište Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

DARJA RAJHMAN za uloge Maruše i Marte u predstavi KIŠNI DAN U GURLIČU Milana Ramšaka Markovića, režija Sebastijan Horvat, Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališče Ptuj (Slovenija). Odluka je doneta jednoglasno.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje - IGOR VASILjEV za predstavu KIŠNI DAN U GURLIČU Milana Ramšaka Markovića, režija Sebastijan Horvat, Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališče Ptuj (Slovenija). Odluka je doneta jednoglasno.

Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje - BELINDA RADULOVIĆ za predstavu KIŠNI DAN U GURLIČU Milana Ramšaka Markovića, režija Sebastijan Horvat, Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališče Ptuj (Slovenija). Odluka je doneta jednoglasno.

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku - NEVENA GLUŠICA u predstavi OČEVI I OCI prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, režija Veljko Mićunović, Narodno pozorište Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

Srđan Doroški 
foto: Srđan Doroški

Sterijina nagrada za scenski pokret - KRISTIJAN GERĐE u predstavi BILO JEDNOM U NOVOM SADU, tekst i režija Andraš Urban, Novosadsko pozorište / Újvidéki Sznnhbz. Odluka je doneta jednoglasno.

Sterijina nagrada za dramatizaciju - KATA ĐARMATI za predstavu OČEVI I OCI, prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, režija Veljko Mićunović, Narodno pozorište Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

Sterijina nagrada za scenski govor - LjILjANA MRKIĆ POPOVIĆ u predstavi OČEVI I OCI, prema istoimenom romanu Slobodana Selenića, režija Veljko Mićunović, Narodno pozorište Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

Sterijina nagrada iz Fonda „Dara Darinka Čalenić" za najbolju mladu glumicu - SANDRA GRIBOVSKA ILIEVSKA za uloge Male sestre, Alise, Snežane i Marike u predstavi BROD ZA LUTKE Milene Marković, režija Kokan Mladenović, Narodno pozorište Bitolj (Severna Makedonija).

Odluka je doneta jednoglasno. Sterijina nagrada iz Fonda „Dara Darinka Čalenić" za najboljeg mladog glumca - BENCE SALAI za glumačko ostvarenje u predstavi BILO JEDNOM U NOVOM SADU, tekst i režija Andraš Urban, Novosadsko pozorište / Újvidéki Sznnhbz. Odluka je doneta jednoglasno.

Specijalna Sterijina nagrada autorskom i izvođačkom timu predstave BILO JEDNOM U NOVOM SADU, Novosadsko pozorište / Újvidéki Sznnhbz. Odluka je doneta jednoglasno.

Srđan Doroški 
foto: Srđan Doroški

Nagrade publike i kritike i nagrade za glumačku bravuru "Zoran Radmilović" biće saopštene 3. juna, po završetku zvaničnog programa 69. Sterijinog pozorja.