DAN POSLE IZBORA: Trijumf liste “Srbija sutra” i niška najteža politička utakmica

Kurir

U opštinama i gradovima širom Srbije održani su izbori za lokalnu vlast. Pored izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, izbori su održani u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine. Prema procenama CESID-a i IPSOS-a, listi oko SNS-a pripalo je najviše glasova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i u većini ostalih opština. Vladajuća Srpska napredna stranka proglasila je pobedu u velikoj većini opština i gradova u kojima se glasalo na lokalnim izborima u Srbiji, dok opozicija tvrdi da može da formira vlast u Nišu.

Gradska izborna komisija Grada Niša objavila je, na osnovu obrade 100 odsto biračkog materijala sa 197 biračkih mesta, da je lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila 44,31 odsto glasova birača i ima 30 odbornika. Prema objavljenim rezultatima, Grupa građana „Dr Dragan Milić“ ima 16 odborničkih mesta i 24,49 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković osvojio je 16,12 odsto glasova i 10, Ujedinjeni-Nada za Niš- Miodrag Stanković-Nova 3,88 odsto i dva mandata, Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni-Promeni osvojio je 3,93 odsto glasova i dva mandata, a lista Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu!-Tihomir Perić jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova. Zajedno sa Ruskom strankom lista Aleksandra Vučića može da formira vlast u Nišu, saopšteno je sinoć na konferenciji za novinare u sedištu Srpske napredne stranke u ovom gradu. SNS je proglasila pobedu, rekavši da su osvojili duplo više glasova od opozicione koalicije i tri puta više od grupe građana dr Dragana Milića.

Kako će izgledati postizborna kombinatorika i ko ulazi u buduće gradske skupštine?

Šta je doprinelo boljem rezultatu liste oko SNS-a u glavom gradu nego na decembarskim izborima?

Deo opozicije osporava rezultate i izdali su uputstva kontrolorima da ne potpisuju zapisnike, a ne isključuju ni vaninstitucionalnu borbu. Da li je takav potez sada logičan?

Da li su nova lica u politici pokazala da su se birači zasitili decembarskog opozicionog bloka?

Šta je rezultat bojkota?

Gosti “Usijanja”:

Stefan Krkobabić narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe PUPS

Perko Matović politicki analitičar

Ibro Ibrahimović politicki analitičar