U ČAST VELIKOJ SLIKARKI VERI BOŽIČKOVIĆ POPOVIĆ: Počeli Mićini i Verini Dani u Loznici (FOTO)

Kurir/T.Ilić

LOZNICA – Izvođenjem predstave ‘’San o Mileni“ Udruženja umetnika ‘’Artista“ iz Požarevca počela je u petak ovogodišnja tradicionalna manifestacija ’’Mićini i Verini dani’’, posvećena velikom srpskom slikaru druge polovine XX veka, kao i njegovoj supruzi, istaknutoj slikarki Veri Božičković Popović.

Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

Nastala iz dokumentarnog istraživanja biografije još jedne srpske umetnice koja je stekla svetsku slavu, Milene Pavlović Barili (1909-1945), predstava, koja je igrana na brojnim festivalima u Srbiji i inostranstvu, na kojima je osvajala značajne nagrade, izvedena je na sceni Vukovog doma kulture, a ulaz je bio besplatan.

Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

Naredni program zakazan je na dan Mićinog rođenja, 12. juna, u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović gde će biti održan program ‘’Muzika akademika Svetislavaa Božića u ogledalu trećeg milenijuma’’, u kome će biti predstavljeno stvaralaštvo ovog uglednog kompozitora, inače, slikarevog zemljaka, rođenog Lozničanina. Manifestacija se završava dan kasnije kada će na istom mestu biti predstavljen 23. broj časopisa za kulturu i istoriju Jadra ‘’Prizor’’.

Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

Mića Popović, uz Vuka Karadžića i Jovana Cvijića, spada među najpoznatije ličnosti lozničkog kraja. U gradu na velikog stvaraoca podseća Stalna postavka slika otvorena 28. oktobra 1989. godine, smeštena na spratu Kuće Katića, u Cvijićevoj ulici, kada je proglašen za počasnog građanina Loznice. ‘’Mićini i Verini dani’’ održavaju se od 2001. u junu, a od 2002. izlazi i časopis ‘’Prizor“ u izdavaštvu Centra za kulturu. Ovaj svestrani umetnik preminuo je 22. decembra 1996. u Beogradu. Prošle godine je obeležavana stogodišnjica Mićinog rođenja i tada je u Stalnoj postavci otkrivena slikareva bista.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ i Grad Loznica.

Kurir.rs/T.I