TITOVIH 6 OMILJENIH RECEPATA: Svaki kuvar u bivšoj Jugi dobro je znao šta Maršal voli da jede, njemu su se spremala vrhunska jela

SANDEN / AFP / Profimedia

Donosimo recepte za 6 omiljenih jelaJosipa Broza Tita, čoveka koji je, između ostalog bio i veliki gurman.

1.Višegradski kupus

Potrebno je:

  • 800 g svežeg kupusa
  • 800 g juneće potrbušine
  • 100 g crvenog luka
  • 100 g paprike
  • 200 g krompira
  • 200 g paradajza
  • veza peršuna
  • 40 g soli
  • biber u zrnu
  • 2 lovorova lista
  • čaša belog vina
  • dve-tri kašike ulja
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Priprema: Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneću potrbušinu narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.

2. Zapečene štrukle

Potrebno za testo:

  • 400 g brašna
  • 1 manje jaje
  • ulje
  • maslac
  • so

Potrebno za nadev:

  • 1 kg svežeg sira
  • 2 jaja
  • 200 g maslaca
Printscreen/Jelajelena Petrovic 
foto: Printscreen/Jelajelena Petrovic

Za preliv: dve čaše slatke pavlake

Priprema: Pomešate brašno s jajetom, dodajte so, malo ulja, malo maslaca i malo tople vode. Testo je spremno kada se više ne lepi na površinu. Premažite ga uljem i ostavite oko 30 minuta.

Razvucite tanke kore. Rastopite maslac i poprskajte razvučeno testo. U kilo sira dodajte 2 jaja i malo soli. Sir izmešajte i rasporedite po razvučenim korama. Savijte testo pa debelom ivicom tanjira narežite štrukle dužine 6 cm. Štrukle ubacite u 3 litra vrijuće slane vode i kuvajte 15 minuta. Složite u vatrostalni sud. Slatku pavlaku prelijte preko štrukli i zapecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene.

3. Kuvana junetina

Potrebno je:

  • 1 kg junetine (prsa)
  • 100 g šargarepe
  • 100 g peršuna
  • 50 g celera
  • 1 mali luk
  • lovorov list, biber u zrnu, so
Albert Gonzlez / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Albert Gonzlez / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema: Tito je zahtevao da se junetina priprema na ovaj način. Kilogram mesa od junećih prsa rasecite na dva jednaka dela. Meso stavite u vrijuću vodu, dodajte šargarepu, 2 korena peršuna srednje veličine, komadić celera i manji neoljušten luk, lovor, biber u zrnu i so.

Poklopite i kuvajte 30 minuta. Lepši komad mesa stavite u činiju, prelijte supom, dodajte šargarepu i celer, te uz to poslužite ren i senf. Tito je voleo nedovoljno kuvano meso.

4. Dubrovačka kaštradina

Potrebno je:

  • 1 kg suve ovčetine
  • 1 kg raštana ili kupusa
  • 1 kg krompira
  • 1/2 dl maslinovog ulja
  • začini
Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema: U lonac od 5 litara stavite komade ovčetine, prelijte vodom i kuvajte pola sata. Nakon toga dodajte krupno narezan raštan, krompir i maslinovo ulje. Kuvajte još pola sata. Dodajte začine i čašu belog vina.

5. Smuđ na smederevski način

Potrebno je:

  • 1.5 kg odrezaka smuđa (pet komada)
  • 3 dl ulja
  • 2 dl belog vina
  • biber, so, feferoni
  • 1 kg đuveča
  • 2 glavice crvenog luka
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Priprema: Odreske propržite na ulju s obe strane i poslažite u vatrostalnu posudu. Luk propržite na masnoći dok ne porumeni, zatim dodajte pripremljen đuveč, biber, so, jedan feferon i to kuvajte oko pola sata. Kada bude gotovo, prelijte preko smuđa, dodajte čašu vina i stavite u rernu na 200 stepeni da se kuva oko 10 minuta. Kao prilog poslužite dinstani pirinač i zelenu salatu. Služi se odmah, čim izvadite iz rerne.

6. Đuveč od povrća

Potrebno je:

  • 200 g luka
  • 200 g šargarepe
  • 200 g celera
  • 500 g paradajza
  • 200 g paprike
  • 50 g ulja
Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema: Naseckajte povrće na komadiće, paradajz prepolovite. Zagrejte ulje i dinstajte luk dok ne porumeni. Dodajte ostalo povrće. Kuvajte oko 30 minuta na srednjoj vatri.

Prijatno!

(Kurir.rs/StilKurir/J.M.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević   Kurir