SVEŠTENIK PREDRAG POPOVIĆ GOVORI KAKO SE TREBA OBLAČITI KAD SE IDE U CRKVU: Podseća i na običaje koji su praktikovali naši stari

RTS Printscreen

Vernici, želeći da se pravilno ponašaju, kako crkva nalaže, imaju mnogo pitanja. Neka se odnose na običaje, neka na radna crveno slovo, a ima i onih koji se pitaju kako treba da se oblačimo u crkvi. Osnovna pristojnost, nerazgolićenost se podrazumevaju, a sveštenik Predrag Popović dao je još konkretniji odgovor na ovo pitanje.

"Nedeljom, kada se ide u crkvu, nosi se svetla odežda. Mi, sveštenici, nosimo svetlu odeždu, ne oblačimo crvene, plave, zelene i ostalo, nego svetle, bele ili zlatne. Hristovo je vaskrsenje, proslavljamo ga ponovo", kaže sveštenik i savetuje da vernici, kada idu u crkvu nose neki beli detalj kao što je marama ili džemper.

SveštenikPopović podseća i kako su se naši stari oblačili kada su išli u crkvu.

"Bila je to obično vezena košulja, bela. Tu košulju domaćin nosi na Vaskrs, kada ide u crkvu da se pričesti i na slavu. Da pokaže da su ti dani iznad ostalih dana," istakao je on.

(Kurir.rs/Telegraf/J.M.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

ČIM SAM UŠLA U MANASTIR ZAPLAKALA SAM, DESILO SE NEPOJMLJIVO! Na Ostrogu sam zamislila tri želje, monah mi je REKAO SAMO JEDNO  kurir televizija