"NIJE ZNALA JEZIK, PRIČALA JE S NJOM" Baka joj dala lutku, a cela SRBIJA GRCA U SUZAMA: "Kad se vratila iz TUĐINE imala samo nju"

New York Times Photo / APA / Profimedia

Život daleko od kuće i porodice nekada ume da bude težak i ispunjen tugom. I dok smo danas svi umreženi pametnim telefonima i lako možemo da komuniciramo sa svojim bližnjima, nekada su ljudi bili osuđeni da čekaju danima i mesecima na glas svog bližnjeg.

Potresna priča o lutki

Shutterstock 
foto: Shutterstock

U potrazi trbuhom za kruhom, mnogi su napustili svoje domove i otisnuli se u svet, ne bi li svojoj deci i najbližima pružili bolju budućnost. Jedna baka iz Srbije primer je žene koja je morala da ode daleko od kuće ne bi li se izborila za bolje sutra.

Njena priča postala je viralna na društvenim mrežama, zahvaljujući Gini, koja je njena unuka i lutki. Devojka je otkrila da je njena baka otišla u Austriju u mladosti, a sa sobom je imala samo jednu lutku.

Na društvenoj mreži X, govorila je o njenom teškom životu i mukotrpnom radu, a malo ko je ostao imun, na ovakvu priču.

Tinnakorn Jorruang / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Tinnakorn Jorruang / Alamy / Alamy / Profimedia

Gina je opisala životni put svoje bake, koja je tokom 14 godina boravka u Austriji gde je radila u teškim trenucima samoće, pričala sa lutkom koju je dobila od prijatelja.

Granice Srbije napustila je kao udovica sa teškom životnom pričom, a sve dok nije naučila jezik, ova baka je kao svoju jedinu družbenicu imala lutku, sa kojom je pričala.

- Ovo je babina lutka. Baba je nakon dedine smrti otišla u Austriju da radi jer nisu dinara imali i tamo je 14 godina kopala i čistila da zaradi. Kad se vratila u Srbiju sa sobom je donela ovu lutku. Bila sam mala i ne sećam se tačno priče ali mislim da ju je dobila od nekoga.

Ona ju je obožavala. Kaže da kad nije imala sa kim da priča tamo jer nije jezik znala, pričala je sa lutkom. Stalno joj je pravila odeću (ovo sve što nosi je ona napravila) i stalno je bila pored njenog televizora. Kad je baba umrla, malo smo zapostavili lutku - napisala je devojka na mrežama.

Remont

Lutka je izuzetno stara, a na njoj je ostao zub vremena, ali i sećanje na baku, te je devojka odlučila da je sredi kako bi joj udahnula novi život.

Volja i želja da lutka bude kao kod njene bake, dovela je do toga da to i učini, te je porodična uspomena dobila novi sjaj.

- Desi se to kad žive dve depresivne osobe zajedno. Tako da sam rešila da je sredim. Bio je to proces. Kao bukvalno sam je ribala sat vremena.Onda je dobila i tretman kose. Inače zaista omekšivač pomaže da se malo raščešlja kosa lutkama, ali ovde nisam puno uspela jer je bukvalno čupava bila još i dok ju je moja baba imala.

Na kraju sam joj promenila autfit jer je baba imala više opcija sačuvano za nju. Sad je opet na starom mestu pored babinog televizora. Ovo je tako random tvit bio, izvinjavam se. Ali sam ponosna na sebe što sam je malo sredila. Očekivali Kejt Midlton tvit, dobili remont lutke - napisala je ona na kraju serije tvitova.

Pokrenula lavinu emotivnih priča

Priča o Galininoj baki i lutki podstakla je i druge korisnike društvene mreže X, da podele svoje priče, a što ih je bilo više, to je ljudima koji su van svojih domova bilo lakše da podnesu nedostajanje.

Među lavinom komentara, bilo je i onih koji su joj ponudili pomoć oko nove odeće za igračku.

- Divna je i ti si divna. Eh, ko se ne seća takvih lutkica, ja imala crnokosu, moju Snežanu. Dođe komšija, mlađi od mene 2 godine, mi klinci, igramo se, on joj iščupa ruku i polomi. Moja baba opravljala, vezivala, lepila, samo da Snežani ostane kakva-takva ruka, i eto - napisala je jedna tviterašica.

(Kurir.rs/I.M.)