MUŽEVI IH KINJILI, A NJU SU UBILI: Prokletsvo kraljica koje su nosile IME KETRIN ledi krv, jednu proterali jer NIJE RODILA MUŠKO

Chris Jackson/Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mnogo je jezivih priča o životu na dvoru u britanskoj istoriji. Neke od njih su evoluirale u priče o navodnim kletvama koje dolaze s određenim titulama. Jedna od njih je i ona koju će jednog dana dobiti Kejt Midlton.

Princeza od Velsa još uvek se ne pojavljuje u javnosti nakon operacije abdomena u januaru i trenutno je na preventivnoj hemoterapiji jer joj je dijagnostikovan rak. Obožavatelji kraljevske porodice zabrinuti su za njeno stanje i nadaju se da će je uskoro ponovo videti.

Printscreen 
foto: Printscreen

Kejt je jedna od najpopularnijih članica britanske kraljevske porodice, a Britanci se dive njenom stilu, manirima i načinu na koji pristupa projektima u kojima učestvuje i veruju da će jednog dana biti odlična kraljica.

Kada princ Vilijam, naslednik kralja Čarlsa III, sedne na presto, njegova supruga postaće kraljica supruga Ketrin i tako će postati šesta kraljica tog imena u britanskoj istoriji. Još je zanimljivije da se na Ostrvu veruje da ovo ime donosi prokletstvo kraljicama, baš kao i sam život u Kensingtonskoj palati.

Prokletstvo kraljice Ketrin

U knjizi "Kod Ketrin" autor Bob Kejsi je pre nekoliko godina pisao o Kejtinim prethodnicama koje su nosile ime kraljica Ketrin i za koje se pisalo da su bile "loše sreće", odnosno da su ih "muževi loše tretirali".

Prva je bila Katarina Aragonska, prva od šest žena ozloglašenog engleskog kralja Henrija VIII.

Prvo je bila udata za princa Artura, Henrijevog starijeg brata, koji je umro mlad, pa je postala supruga samog Henrija VIII. S njim je imala samo jedno dete - Mariju I, a kralj se od nje razveo jer nije rodila muškog naslednika, pa je proterana i zabranjeno joj je da komunicira s ćerkom. Do kraja života se predstavljala kao kraljica Engleske, a pred smrt je Henriju napisala pismo u kom ga je nazvala "svojim najdražim gospodarom i suprugom". Umrla je u zamku Kimbolton 1536. godine i sahranjena je ceremonijom koja je odgovarala tituli princeze od Velsa, a ne kraljice.

Druga tragična kraljica Ketrin bila je Henrijeva peta žena Ketrin Hauard, koja se za kralja udala sa samo 17 godina, nakon što ju je seksualno zlostavljao njen učitelj muzike.

U braku je prevarila ostarelog kralja s kojim je imala nesrećan brak, a nakon što je razotkrivena njena romansa s Tomasom Keplerom, Henri je bio razočaran i osudio ju je na smrt. Pogubljena je 1542.

Sledeća supruga Henrija VIII bila je još jedna kraljica Katarina – Ketrin Par, koja ga je nadživela, ali je takođe bila žrtva "prokletstva" svog imena. Ponovo se udala nakon kraljeve smrti, a godinu dana kasnije umrla je na porođaju.

Dva veka kasnije, Katarina od Braganze postala je supruga kralja Čarlsa II, a suočila se s lažnim optužbama da je planirala da otruje svog muža. Glasine su podmetnuli protestantski ekstremisti koji su bili ljuti jer nije rodila naslednika, ali suprug ju je oslobodio optužbi.

Fanovi Kejt Midlton nadaju se da će ona ipak imati više sreće od svojih prethodnica kad stupi na presto.

(Kurir.rs/ Glossy/ L. S)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

VELIKA ANALIZA EKSPERATA ZA KURIR: Britanska monarhija na pomolu NAJVEĆE KRIZE IKADA! Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?  Kurir televizija