NAŠ JE KORAK KAO GROM, SRBIJA U SRCU MOM! Kroz vatru i vodu do pojasa a među njima i devojka! 3 NEDELJE PAKLENE OBUKE ŽANDARMERIJE

Instagram Printscreen/MUP Srbije

"Naš je korak kao grom, Srbija u srcu mom!", čuje se na snimku koji je načinjen u toku tronedeljne paklene selekcione obuke na Goču kandidata za prijem u jedinicu Žandarmerije MUP Srbije.

Kroz goru, vatru i nabujalu vodu do pojasa uz pucnje i eksplozije, tako ukratko izgleda dril srpske Žandarmerije za prijem novih kandidata.

Selekciona obuka čiji se delići vide na snimku MUP Srbije održana je Goču i trajala je tri pune paklene nedelje tokom kojih su kandidati starešinama pokušali da dokažu da su kadri da stupe u taj elitni odred.

Obuka je teška ne samo fizički nego i psihički pa mnogi i ne stignu do kraja jer su izazovi preveliki poput dugog marša s punom ratnom opremom, prolaska kroz nabujalu vodu i puzanja pod punim oružjem kroz blato i ispod bodljikave žice.

Major policije i stariji instruktor za obuku u Komandi Žandarmerije Marko Aranđelović je na samom početku obuke u izjavi domaćim medijima rekao i koliko su važne psihološke pripreme.

"Oni ih prolaze tokom obuke, da bi na kraju imali najkompleksnije vežbe, gde možemo videti da li mogu da donose odluke pod stresom i budu pripadnici elitne jedinice", kazao je Aranđelović krajem maja za RTS, dodajući da je najzahtevniji deo obuke sam početak, to jest, trenutak kada za kandidate prestaje kontakt sa spoljnim svetom.

"Redovne fizičke aktivnosti tokom cele obuke iziskuju od polaznika da prelaze i više od 20 kilometara dnevno. Tokom tih aktivnosti, mi možemo približno da procenimo kako polaznici funkcionišu u stresnim situacijama i određenim taktičkim pretpostavkama", navodi Aranđelović.

Selekciona obuka traje tri nedelje: "Žandarmerija je bila, jeste i biće izazov za hrabre"

Mnogi od njih prvi put su se sreli sa oružjem, a koliko je osnovna obuka kvalitetna, ukazuje i to što instruktori prilikom gađanja stoje tik pored meta.

Nebojša Đokić, potpukovnik policije i rukovodilac selekcione obuke naglašava da policijski službenici Žandarmerije obavljaju složen i težak borbeni zadatak.

"Pored redovnih poslova i zadataka. Žandarmerija je uvek bila, jeste i biće izazov za hrabre", zaključuje Đokić.

Za 23 godine, koliko postoji Žandarmerija, selekciona obuka menjala je i lokacije i dužinu trajanja. Takođe, ne znači da će svi kandidati koji uspešno završe dril postati pripadnici Žandarmerije.

Kurir.rs/RTS/Instagram MUP

Bonus video:

This browser does not support the video element.

PREDSEDNIK SRBIJE U KASARNI U RAŠKI, POČEO SASTANAK: Obišao jedinice vojske i Žandarmerije, sastanak sa Srbima sa KiM u toku  Kurir televizija