2 RADNICE PROTIV GIGANTA ZVANOG APPLE! Podigle tužbu zbog diskriminacije: Pominju se manje plate od muškaraca, ali i zlostavljanje

Shutterstock

Apple je u četvrtak pogođen predloženom grupnom tužbom kojom se optužuje tehnološki gigant da plaća više od 12.000 zaposlenih žena u Kaliforniji manje od muškaraca sa sličnim poslovima.

Tužba koju su dve žene koje su radile u Apple-u više od decenije podnele državnom sudu u San Francisku, tvrdi da kompanija sistematski potplaćuje radnice u svojim odeljenjima za inženjering, marketing i AppleCare.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Apple zasniva početnu platu radnika na njihovim platama na prethodnim poslovima ili na njihovim „očekivanjima u pogledu plate“, što rezultira nižim platama za žene, navodi se u žalbi. U tužbi se takođe tvrdi da je Appleov sistem procene učinka, koji koristi za određivanje povišica i bonusa, pristrasan prema ženama.

Apple iz Kupertina u Kaliforniji je u saopštenju rekao da je posvećen uključivanju i plaćanju pravičnosti.

„Od 2017. godine, Apple je postigao i održao ravnopravnost polova u platama i svake godine sarađujemo sa nezavisnim stručnjakom treće strane da ispitamo ukupnu nadoknadu svakog člana tima i izvršimo prilagođavanja, gde je to potrebno, kako bismo osigurali da održimo jednakost u plaćama“, saopštila je kompanija.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Eve Cervantez, advokat tužilaca, rekla je da Apple praksa održava i proširuje postojeće razlike u platama polova. „Ovo je situacija bez pobede za zaposlene u Apple-u“, rekao je Servantez u izjavi.

Tužioce zastupaju advokatske firme Outten & Golden, Cohen Milstein Sellers & Toll i Altshuler Berzon. Firme su posredovale u masovnim nagodbama u drugim slučajevima seksualne pristrasnosti, uključujući sporazum od 215 miliona dolara sa Goldman Sachsom prošle godine i nagodbu od 175 miliona dolara sa Sterling Jevelers 2022. Te kompanije su negirale da su počinile nepravde.

Kalifornija je od 2018. zabranila poslodavcima da pitaju kandidate za posao o njihovoj istoriji plata sa ciljem da se eliminišu razlike u platama na osnovu pola i rase.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Prema ovoj tužbi, Apple se umesto toga oslanja na očekivane plate aplikanata da bi odredio njihove plate. Ali pošto većina radnika daje cifru koja je nešto veća od onoga što su zaradili na svom poslednjem poslu, praksa ima isti efekat održavanja dispariteta plata, kaže se u tužbi.

Apple takođe nagrađuje zaposlene za koje se smatra da imaju „talenat” tako što ih plaćaju više, ali nesrazmerno dodeljuje tu oznaku muškarcima, tvrde tužioci.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

U tužbi se Apple tereti za kršenje kalifornijskog zakona o jednakim plaćama, koji zabranjuje polnu diskriminaciju u platama i državne zakone koji zabranjuju seksualne pristrasnosti na radnom mestu i nepoštene poslovne prakse.

Jedna od tužiteljki, Justina Jong, takođe tvrdi da je Apple odbio da je prebaci u drugi tim nakon što se požalila na seksualno uznemiravanje od strane kolege. Tužbom se traži neutvrđena šteta i kazne.