SMRTONOSNA BAKTERIJA KOJA JEDE ŽIVO MESO SE ŠIRI SVE BRŽE I BRŽE: Počinje sa groznicom, a ishod može biti FATALAN kroz 2 dana

Rojters

Smrtonosna bakterija koja jede meso širi se sve brže u Japanu, a žarište je glavni grad Tokio.

Ove godine je zabeleženo već 977 slučajeva ‘streptokoknog sindroma toksičnog šoka‘ (STSS), čime je nadmašen 941 slučaj iz čitave prošle godine.

Ovo stanje nastaje kad inače uobičajena bakterija strep A manifestuje neobično ponašanje.

Sam patogen je čest pa između pet i 20 posto zdravih odraslih osoba bude inficirano bakterijom, ali nemaju nikakvih simptoma.

Ali, kod određenih pacijenata bakterija može izazvati niz bolesti, od tonzilitisa i impetiga do šarlaha i upale pluća.

U nekim posebno teškim slučajevima, strep A bakterija može postati invazivna pa iz posekotina i rana prodire duboko u meka tkiva i mišiće, gde izaziva nekrotizirajući fasciitis, odnosno ‘bolest koja jede meso‘.

Upravo to stanje se trenutno širi u Japanu, pokazuju podaci Državnog instituta za zarazne bolesti.

Simptomi počinju groznicom ili bolovima u mišićima, praćeni niskim krvnim pritiskom. Otkazivanje organa i septički šok mogu uslediti unutar 48 sati, a ako pacijent brzo ne primi antibiotike, ishod može biti fatalan.

Tokio je najviše je pogođen ovom bolešću pa je zabeleženo 145 slučajeva u prvih šest meseci 2024. Većina slučajeva je kod odraslih starijih od 30 godina, dok se stopa smrtnosti kreće oko 30 odsto, pišu japanske novine Asahi Šimbun.

"Nije neuobičajeno da dođe do naglog porasta broja slučajeva. U prošlosti smo imali takve poraste i u Velikoj Britaniji. Do toga može doći jer se povremeno pojavljuje novi soj bakterije‘, rekao je Džon Kohen, profesor zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu u Brajtonu i Saseksu.

U decembru 2022. Svetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje nakon skoka invazivnih strep A infekcija, uključujući šarlah, u Britaniji, Francuskoj, Irskoj, Nizozemskoj i Švedskoj. U većini slučajeva zaražena su bila deca.

‘U Engleskoj je broj slučajeva streptokoka grupe A (upala grla, šarlah i ređe invazivne infekcije) naglo pao tokom pandemije kovida mlađa deca nisu se susrela sa streptokokom grupe A kao što bi bilo normalno‘, rekla je profesorka Širejn Sriskandan, profesorka zaraznih bolesti.

"Stoga je postojao veći broj dece podložne streptokoki grupe A kada su ukinute epidemiološke mere, a to je verovatno dovelo do porasta slučajeva koji smo videli 2022. godine."

Dodala je da se nešto slično možda događa u Japanu.

‘Epidemiološke mere su ukidane u različito vreme širom sveta, što je dovelo do postupnog porasta slučajeva strep A. To je jedno od mogućih objašnjenja zašto Japan ove godine beleži porast slučajeva‘, rekla je prof. Sriskandan.

(Kurir.rs/Telegraph/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)