MINISTAR U MIŠJOJ RUPI Dejan Ristić danima ćuti o svojim skandalima! Ni reč da kaže o PLAGIRANJU I LAŽIRANJU ISTORIJSKIH ČINJENICA

Damir Dervišagić

Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, već četiri dana ni reč da kaže o tome što je bez ikakvih argumenata napao Kurir i pokušao da nam prišije etiketu "neprofesionalizma", ali i o obrojnim optužbama njegovih kolega istoričara da je lažirao istorijske činjenice.

Ristić, koji je, i pre nego što je zaseo u ministarsku fotelju, bio optuživan za sijaset neprofesionalnih poteza, od plagiranja, tj. krađe delova teksta za svoju knjigu, do lažiranja istorijskih događaja, te umanjivanja broja jasenovačkih žrtava, uporno ne odgovara na pitanja Kurira.

Paušalno

Ristić je, da podsetimo, na nedavno održanoj sednici Upravnog odbora Asocijacije medija, ne čak iskritikovao, već izvređao Kurir. - Ne čitam Kurir jer je to atak na moj mozak - besramno je, između ostalog, rekao Ristić na pomenutoj sednici.

On je izneo i potpuno neutemeljene optužbe da na naš račun za "neprofesionalizam", te "nepoštovanje novinarskog kodeksa".

Ristića smo još u četvrtak pitali na osnovu čega je rekao da ne poštujemo novinarski kodeks, te da ne čita Kurir "jer je to atak na njegov mozak", ali i zamolili ga da prokomentariše optužbe na njegov račun da je plagirao deo autorskog teksta Danke Mihajlović, objavljenog u Fejk njuz Tragaču, za svoju knjigu "zablude srpske istorije", ali odgovore ni do zaključenja ovog broja nismo dobili.

Da podsetimo, Mihajlovićeva je tekst objavila čak dva meseca pre nego što je Ristić objavio svoju knjigu, u koju je stavio čitave njene rečenice. Mihajlovićeva je za medije izjavila da je "prilično jezivo kada pročitate neke svoje rečenice koje ste sklapali dugo, pa se to skraćivalo, dorađivalo da što bolje izgleda i onda to vidite u nečijem tuđem tekstu".

Spisak nedela

No, Ristiću ovo nije jedino nedelo. On se suočavao sa ozbiljnim optužbama svojih kolega istoričara zbog pokušaja prekrajanja istorijskih činjenica, pa čak i da izmišljanja.

Povodom Ristićevih pokušaja revizije istorije o broju žrtava u Jasenovcu oglašavalo se čak i Odeljenje istorijskih nauka SANU s podrškom Izvršnog odbora te institucije, koje je u svom saopštenju povodom tvrdnji sadašnjeg ministra, a tadašnjeg direktora Muzeja žrtava genocida, navelo da su to "nečasne pojave u srpskoj istoriografiji, usmerene na posebnu vrstu revizije istorije i pokušaje sistematskog smanjivanja broja žrtava, prvenstveno u Jasenovcu i NDH u Drugom svetskom, ali i u Srbiji u Prvom svetskom ratu".

Pamti se, između ostalog, i skandal kada su 2021. na svečanoj akademiji povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, čiji je jedan od organizatora bio Ristić, recitovane ljotićevske koračnice.