UN POZDRAVILE NAJAVLJENE PAUZE IZRAELSKIH VOJNIH OPERACIJA NA JUGU GAZE: Tražimo da to vodi do drugih konkretnih mera

John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Ujedinjene nacije su pozdravile najavu pauza u vojnim operacijama na jugu Pojasa Gaze, ali su zatražile da to vodi do drugih konkretnih mera, kako bi se olakšala isporuka humanitarne pomoći, izjavio je portparol Jens Lerke u Ženevi za Frans pres.

"Pozdravljamo ovu najavu,ali se to još nije pretvorilo u povećanu pomoć ljudima kojima je potrebna", rekao je Laerke, portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

On je izrazio nadu da će najnoviji potez dovesti do "konkretnih koraka Izraela da reši dugotrajne probleme koji sprečavaju značajan humanitarni odgovor u Gazi".

Uz to je upozorio na ekstremno teške uslove u kojima žive stanovnici Pojasa Gaze pod opsadom, koji su primili samo nedovoljnu humanitarna pomoć od početka rata Izraela i islamističkog Hamasa.

"Humanitarne operacije u Gazi moraju biti u potpunosti olakšane i sve prepreke moraju biti uklonjene. Moramo biti u stanju da isporučijemo pomoć bezbedno širom Gaze", objasnio je portparol.

UN pozivaju da transportovanje humanitarne pomoći bude predvidivo i ubrzano i da putevi budu operativni.

One takođe zahtevaju ovlašćenje za redovan ulazak goriva, obezbeđenje opreme za komunikacije i neophodan logistički materijal, što izraelske vlasti već dugo odbijaju.

"I iznad svega pitanje vladavine prava se mora odmah rešiti", rekao je portparol koji smatra da su "očaj i nedovoljna pomoć doveli do skoro potpunog kolapsa javnog reda", dodao je portparol.

Izraelska vojska je juče objavila nameru da do daljeg ostvaruje dnevne pauze u svojim operacijama na jugu Gaze kako bi olakšala isporuku humanitarne pomoći palestinskoj teritoriji razorenoj tokom više od osam meseci rata kojoj preti glad.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

POTRESNA ISPOVEST LIDIJE VESIĆ ČIJE JE ĆERKA ZAROBLJENA U GAZI: Sinoć se javila i poručila SAMO JEDNO! ŽIVIM U STRAHU  kurir televizija