Karađorđeva šnicla mnogima je i danas omiljen specijalitet i rado je naručuju kad god odu u kafanu. Ova mesna rolnica bila je jedno od omiljenih jela Josipa Broza Tita, a za njega je sprema čuveni kuvar Milovan Mića Stojanović.
Ovo jelo možete priremati i kod kuće, a potrebno vam je samo nekoliko sastojaka i malo veštine. Evo kako da pripremite Karađorđevu šniclu po originalnom receptu.
Sastojci.
- kilogram svinjskog mesa (file)
- 4 jaja
- 4 dl ulja
- 200 g prezli
- kajmak – oko 40 g kajmaka po šnicli
- so
- 200 g brašna
Priprema:
Najvažnije je da dobro izlupate mesto, naročito krajeve. Maličice posolite, sve zavisi da li je kajmak slan. Kajmak stavite na šnislu celom dužinom. Potom urolajte šniclu. Šnicla se zatim urola u brašno, potom u jaja pa u prezle.
Ulje u tiganju je spremno ako se pojave mehurići pošto umočite vrh drške varjače. Polako spustite karađorđevu šniclu u ulje i pecite oko 15 do 20 minuta. Vodite računa da se kajmak ne istopi. Čim šnicle dobiju rumenu i zlatnu boju, znajte da su gotove.
Karađorđevu šnicle poslužite toplu. Ukrasite kriškama limuna i svežim peršunom. Jelo se može poslužiti uz razne priloge, kao što su pire krompir, pečeni krompir ili sezonska salata.
(Kurir.rs/Domacajela/M.J)
Bonus video: