ZA KOGA ĆE GLASATI CRNI GLASAČI NA IZBORIMA U AMERICI? Bajden gubi tlo pod nogama, ali ni Tramp nema mnogo čemu da se nada

Shutterstock

Anketa među crnim glasačima u Pensilvaniji i Mičigenu pokazala je da je na predstojećim izborima za predsednika Džo Bajdeni dalje prvi ili drugi izbor velike većine!

Crni birači su doprineli da Bajden uđe u Belu kuću pre četiri godine. Sada, međutim, možda neće glasati da dobije drugi mandat, ali daleko više im se ne sviđa Donald Tramp, pokazala je nova anketq koju je Univerzitet Safolk uradio za Ju-Es Tudej.

Bajden je 2020. godine imao 92 odsto crnih glasača širom zemlje dok je Tramp osvojio samo 8 procenata. Različita merila kampanje ukazuju na to da je podrška Afroamerikanaca aktuelnom predsedniku sada daleko anemičnija.

Izborne trke u Mičigenu i Pensilvaniji moglo bi da odluči svega nekoliko hiljada glasova tako da Bajden teško može da priušti da izgubi bilo kakvu podršku svoje najpouzdanije baze. Donald Tramp je pak rekao da njegova kampanja prodire u crnu zajednicu iako mnoge ankete pokazuju da nema toliko veliku podršku Afroamerikanaca kao što misli.

Anketa pokazuje da Tramp ostaje duboko nepopularan među afroameričkim glasačima koji ukazuju da i dalje favorizuju Bajdena i da će se opredeliti za kandidate trećih strana poput Kornela Vesta ili Roberta F. Kenedija pre nego što glasaju za bivšeg predsednika.

Dejvid Paleologos, koji rukovodi Safolkovim centrom za politička istraživanja i vodi novu anketu, rekao je da je dobra vest za Bajdena da bi mogao da povrati neke od onih glasača koji kažu da nisu njegovi veliki fanovi ili da više vole kandidate trećih strana.

Bajden je u Mičigenu i Pensilvaniji prvi izbor 54 odsto birača u obe države i drugi izbor 45 odsto. Tramp ima nešto veću podršku u odnosu na izlazne ankete 2020. godine sa oko 15 odsto u Mičigenu i 11 odsto u Pensilvaniji,u poređenju sa jednocifrenim brojem na prošlim izborima.

Najvažnija stvar za Trampa, navodi Paleologos, jeste to što Bajden, da bi održao isti nivo podrške, mora da stekne 13 novih crnih glasova za svaki glas koji izgubi od direktnog rivala.

Novo telefonsko istraživanje sprovedeno je sa 500 registrovanih birača Afroamerikanaca u Pensilvaniji i istim brojem u Mičigenu između 9. i 13. juna.

(Kurir.rs/US Today/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

SRPSKI GLUMAC DIREKTNO IZ NJUJORKA: MOGUĆE JE DA ĆE TRAMP VLADATI IZ ZATVORA! Bio sam član porote, znam kako to izgleda  kurir televizija