APPLE-U PRETE KAZNE OD 50 MILIONA DNEVNO: Gigant će skupo platiti ako se ne prilagodi EU zakonu

Shutterstock

To bi bio prvi put da Apple bude kažnjen na osnovu DMA zakona.

Evropska komisija je u martu najavila da započinje istragu o Apple-ovoj novoj strukturi naplate za alternativne prodavnice aplikacija, a kompaniji iz Kupertina sada prete dnevne kazne u iznosu do čak 50 miliona dolara.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Apple naplaćuje takozvanu Core Technology Fee naknadu developerima koji žele da usmere korisnike izvan App Store-a, a tu je i dodatnih tri procenta za ovu kompaniju ukoliko developer koristi njenu uslugu plaćanja. Nametanje takvih naknada developerima smatra se kršenjem Zakona o digitalnim tržištima (Digital Markets Act ili kraće DMA), navodi se u novom izvještaju Financial Timesa.

To bi bio prvi put da Apple bude kažnjen na osnovu DMA zakona, čiji su efekti počeli da se uočavaju ranije ove godine.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Zvanična potvrda optužbi se očekuje u narednim sedmicama, bar tako tvrde dobro obavešteni izvori. Apple-u preti kazna koja iznosi do pet odsto od njegovog globalnog dnevnog prometa zbog kršenja zakona. U "prevodu", to je oko 50 miliona dolara dnevno.

Međutim, nije sigurno da će do kazne zaista doći, jer su stvari složene. Kompanija bi ipak mogla da preduzme mere i koriguje svoju praksu po zahtevima Evropske komisije.

Izvor: B92/Kurir/Darko Mulic