PET AUTORA U TRCI ZA NAJBOLJI ROMAN: Za 12.000 evra i nagradu "Vladan Desnica" bore se dve dame, ali Matijević i Grabovac

Kurir

Narodna biblioteka Srbije i ove godine dodeljuje priznanje za najbolji roman za 2023. godinu. U užem izboru nalazi se pet romana, a 24. juna će biti proglašen ovogodišnji dobitnik, saopštili su iz ove ustanove kulture.

Laguna 
Sonja Ćirićfoto: Laguna

Finalisti su "Kanon potištenog uma" Filipa Grbića (Vulkan, 2023); "Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate" Nađe Petrović (Geopoetika, 2023); "Pakrac" Vladana Matijevića (Laguna, 2023); "Da li i kod tebe pljušti?" Sonje Ćirić (Laguna, 2023) i "Poslije zabave" Steva Grabovca (Imprimatur, 2023). Grabovac i Matijević su već dobili Ninovu nagradu i Beogradskog pobednika.

ATA images 
foto: ATA images

Ovo je jedina književna nagrada u Srbiji koju pisci dodeljuju piscima. U žiriju je devet pisaca - predsednik je Dušan Kovačević, a članovi Milisav Savić, Ljubica Arsić, Mirjana Mitrović, Vule Žurić, Enes Halilović, Đorđe Pisarev, Goran Gocić i Mirko Demić. Nagrada "Vladan Desnica" ustanovljena je u Narodnoj biblioteci Srbije 2022. godine, od kada se svake godine dodeljuje, uz novčani iznos od 12.000 evra, najboljem romanu koji je prvi put objavljen u toku prethodne kalendarske godine.

Ministarstvo Kulture 
foto: Ministarstvo Kulture

Pobednik će biti objavljen u ponedeljak, 24. juna, u 12 sati na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.