Foto: Shutterstock, Bahmut Pavlo/Ukrinform/Abaca / Abaca Press / Profimedia, Printscreen/Youtube

PROJEKTILI PRILAGOĐENI ZA NOVU UPOTREBU

"KADA IH VIDE, RUSI ODBIJU DA LETE": Posle potapanja brodova, ukrajinski pomorski dronovi MAGURA dobili i rakete za RUŠENJE AVIONA

Planeta
> 09:42h

Glavni obaveštajni direktorat Ministarstva odbrane Ukrajine (HUR) opremio je pomorske dronove Magura novim oružjem koje je zabrinulo pilote ruskih borenih aviona.

Kijev post prenosi da su u pitanju rakete vazduh-vazduh Vimpel R-73, koje se prema NATO obeležavanju nazivaju AA-11 Arčer, inicijalno namenjene za lansiranje iz borbenih aviona MiG-29 ili Su-27, a sada prilagođene za drugačiju upotrebu.

Navodi se da su jurišni pomorski dronovi, opremljeni ovakvim raketama već iskorišćeni za borbene operacije u Crnom moru.

Prema tvrdnji HUR, oni su postali ozbiljan razlog za strah ruskih pilota pošto predstavljaju neočekivani rizik za njihove borbene letelice.

Ukrajinski pomorski dron Magura V5foto: Bahmut Pavlo/Ukrinform/Abaca / Abaca Press / Profimedia

- Ovakva poboljšanja su efikasna i Rusi ih se veoma plaše. Kada ih vide, oni se čak plaše i da polete. A ono što je jedinstveno jeste to da niko drugi ne poseduje ništa slično. Ovo oružje je već montirano i ono će dati rezultate - kazao je neimenovani komandant specijalne jedinice HUR koja nosi naziv Grupa 13.

Raketa Vimpel R-73foto: Printscreen/Youtube

Kijev post podseća da je Magura višenamenski pomorski dron koji je razvijen u Ukrajini i imao je već široku primenu u napadima na rusku Crnomorsku flotu, uglavnom tako što se puni eksploziva zalete u neprijateljski bojni brod.

foto: Shutterstock

Ukrajina je, koristeći ove pomorske dronove, pre svega Magura V5, uspela da uništi više tih plovila, uključujući desantni brod "Cezar Kunikov", patrolni brod "Sergej Kotov", brze desantne brodove "Serna" i "Akula" i korvetu "Ivanovec" klase Tarantula.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video: