Foto: Shutterstock

MOŽDA NISTE ZNALI

KAKO JE SVETI PORFIRIJE UVERIO NEVERNIKA DA BOG POSTOJI? Njegove reči ga naterale da se zamisli "Dete, AKO NE ZNAŠ ni šta je..."

Zanimljivosti

Prepodobni starac Porfirije rođen je 1906. godine u selu Sveti Jovan na ostrvu Evija. Još u nižim razredima je pokazao interesovanje ka monaštvu, a njegov doprinos je bio veliki.

Zbog njegovog svetog života, veliki broj vernika je posećivao starca Porfirija. Preminuo je 2. dece,bra 1991. u svojoj staroj keliji na Svetoj Gori, a pre toga je osnova manastir Preobraženja Gospodnjeg.

foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

O njegovom životu ispirčane su mnoge priče, a možda najpoznatija odnosi se na to kako je objasnio jednom Amerikancu koji ga je posetio u keliji zbog čega smatra da Bog postoji.

"Nedavno ste kupili zemljište u Kaliforniji. Kada se vratite u domovinu, idite na istočnu stranu vašeg placa i iskopajte rupu duboku oko jedan i po metar. Tamo ćete naći amforu i veliki broj španskih zlatnika iz te i te godine! Idi kući i uradi šta ti kažem, a onda se vrati i ti i ja ćemo nastaviti naš razgovor o postojanju Boga…"

Čovek nije verovao rečima svetog Porfirija, međutim radoznalost mu nije dala mira.

Otišao je na svoj plac i počeo da kopa na mestu za koje mu je rekao starac. I zaista, on je tu iskopao jednu staru amforu, u kojoj je ležalo tačno onoliko novčića koliko mu je sveti Porfirije rekao. Čak je i datum na novčićima bio isti! Amerikanac je bio šokiran, prenosi baštabalkana.

foto: Shutterstock

Sledećeg leta ponovo je otišao kod svetog Porfirija i sve mu ispričao.

Starac ga je pažljivo saslušao i sa ljubaznim osmehom odgovorio: "Dete, ako ne znaš ni šta je u tvom dvorištu, kako možeš da rasuđuješ o onome što je na nebu?"

(Kurir.rs/I.M.)