Foto: Printscreen/TikTok/anjachristoffersen

ispovest

ANJA JE ROĐENA SA DVE VAGINE I IMALA JE 25 OPERACIJA: Zbog retkog poremećaja preživela agoniju, svi joj postavljaju JEDNO PITANJE

Život

Anja Kristofersen (25) privlači mnogo pažnje na društvenim mrežama, naročito nakon što je sa korisnicima Tik Toka podelila svoju neobičnu priču, koja je mnoge začudila, ali i zaintrigirala da je bliže upoznaju.

Ova devojka izdvaja se zbog toga što ima dve vagine. Reč je o urođenom stanju u kom se urinarni, genitalni i digestivni trakt spajaju, ostavljajući je sa jednim otvorom u karlici umesto sa tri.

Otvoreno o svom stanju

Zbog ovog urođenog deformiteta, koji pogađa jednu od 50.000 devojčica Anja umesto jednog ima dva vaginalna kanala, kao i sa dva grlića materice, uprkos jedinstvenom otvoru.

Anja je odlučila da o svom neobičnom stanju otvoreno govori, ali i da odgovori na sva pitanja koje ljude zanimaju, poput toga kako izgleda njen seksualni odnos, da li ima duple menstruacije, kao i mnoga druga pitanja.

Veliki zdravstveni problemi

Devojka je morala da se suoči sa raznim posledicama, a možda najveći izazov predstavljale su brojne operacije, kojima se podrvgla - njih 25. Godinama se bori sa inkontinencijom, infekcijama urinarnog trakta i upalom pluća.

- Odrasla sam s verovanjem da mogu da postignem sve što zamislim, uprkos mom urođenom stanju - rekla je ona, dodajući da su joj baka i majka rekle da bolest ne definiše njenu ličnost.

Anjina prva operacija izvršena je gotovo odmah nakon rođenja, kada su lekari izveli kolostomiju i vezikostomiju kako bi stvorili otvore u abdominalnom zidu za prolaz stolice i urina.

U sedmom mesecu života, lekari su operisali njenu karlicu, praveći rez sve do kičme radi razdvajanja tri trakta i stvaranja standardna tri otvora.

Od tada je imala još 24 dodatne operacije, uključujući one za rekonstrukciju karlice i rešavanje abdominalnih problema.

- Kada sam bila mlađa, često sam bila u bolnici zbog infekcija grudnog koša i urinarnih infekcija, hronične zatvorenosti jer nemam prirodne kontrakcije creva, dodatnih medicinskih pregleda, tretmana i operacija. Počela sam svakodnevno da vršim rektalna ispiranja kako bih podstakla kontrakcije creva - objasnila je.

Zanimljivo je da je Anja uspela da razbije brojne predrasude ljudi i da se uspešno bavi modelingom.

Šta znači kada žena ima dve vagine?

Nemaju sve žene pravilno razvijenu matericu. Ponekad do kraja života ni ne saznaju da je ovaj deo reproduktivnih organa odstupao u odnosu na normalu.

Dupla materica ne mora da stvara nikakve smetnje i otkriva se obično slučajno pri pregledu, tokom lečenja steriliteta ili kod žena koje su imale spontane pobačaje.

foto: Shutterstock

Dijagnoza se postavlja pomoću ultrazvuka, a ponekad i tokom carskog reza. Porođaj je obično prevremeni, uz moguće teškoće koje mogu i da upute na hitno završavanje trudnoće.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video: