I SNAPCHAT STAJE NA CRTU RIVALIMA: Pokreće AI alate za naprednu proširenu stvarnost

Shutterstock

Vlasnik Snapchata Snap je lansirao svoju najnoviju iteraciju generativne AI tehnologije koja će omogućiti korisnicima da vide realističnije specijalne efekte kada koriste telefonske kamere za snimanje sebe. Plan im je da ostanu ispred rivala na društvenim medijima.

Snap je bio pionir u oblasti proširene stvarnosti (AR), koja prekriva kompjuterizovane efekte na fotografije ili video zapise stvarnog sveta. Iako je kompanija i dalje mnogo manja od rivalskih platformi kao što je Meta, kladimo se da će pravljenje naprednijih i hirovitijih specijalnih efekata, zvanih sočiva, privući nove korisnike i oglašivače.

Promo 
foto: Promo

AR programeri sada mogu da kreiraju sočiva sa veštačkom inteligencijom, a korisnici Snapchata će moći da ih koriste u svom sadržaju, saopštila je kompanija.

Snap iz Santa Monike, Kalifornija, takođe je najavio nadograđenu verziju svog programa za programere pod nazivom Lens Studio, koji umetnici i programeri mogu da koriste za kreiranje AR funkcija za Snapchat ili druge web stranice i aplikacije.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Bobby Murphy, glavni tehnološki direktor, rekao je da će poboljšani Lens Studio smanjiti vreme potrebno za stvaranje AR efekata sa nedelja na sate i proizvesti složeniji posao.

- Ono što je za nas zabavno je to što ovi alati istovremeno protežu kreativni prostor u kome ljudi mogu da rade, ali su i laki za upotrebu, tako da novopridošlice mogu vrlo brzo da naprave nešto jedinstveno, rekao je Murphy.

Lens Studio sada uključuje novi paket generativnih AI alata, kao što je AI asistent koji može da odgovori na pitanja ako programeru treba pomoć. Drugi alat će omogućiti umetnicima da otkucaju upit i automatski generišu trodimenzionalnu sliku koju mogu da koriste za svoje AR sočivo, uklanjajući potrebu za razvojem 3D modela od nule.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ranije verzije AR tehnologije su bile sposobne samo za jednostavne efekte, kao što je stavljanje šešira na glavu osobe na video snimku.

- Snap-ov napredak će sada omogućiti programerima AR-a da kreiraju realističnija sočiva, kao što je da se šešir neometano pomera zajedno sa glavom osobe i da odgovara osvetljenju u videu. Snap takođe planira da stvori AR iskustva celog tela, a ne samo lica, kao što je stvaranje nove odeće, što je trenutno veoma teško kreirati, dodao je Murphy.