OSMACI ZAVRŠILI POLAGANJE: Ne stoje najbolje s pustinjama i barama, s razmnožavanjem životinja, ali ni sa srpskim kraljevima

Kosovo online printscreen

Trećeg i ujedno poslednjeg dana završnog ispita svršeni osmaci rešavali su test iz izbornog predmeta. Najviše ih se opredelio za geografiju, i to 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

Na raspolaganju su imali 120 minuta da reše 20 zadataka, i to devet osnovnog nivoa, sedam srednjeg i četiri naprednog nivoa. Učenicima beogradske OŠ "Drinka Pavlović" nije baš od ruke išla hemija.

- Čak su i zadaci osnovnog nivoa bili teški. Najteže nam je bilo pitanje o amino-kiselinama, tu smo masovno grešili. Pitanja su bila zbunjujuća. I zadatak za šta se koristi menzura je bio težak, kao i koja je kiselina nitratna - ispričale su nam dve učenice.

Činjenice

  • 22. juna preliminarni rezultati
  • 25. juna konačni rezultati male mature u školi i na portalu Moja srednja škola
  • 26. i 27. juna popunjavaju se liste želja
  • 2. jula raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima
  • 2-6. jula traje upis u srednje škole

Ministarstvo Prosvete 
foto: Ministarstvo Prosvete

Što se tiče istorije, mišljenja su podeljena, za neke lagana, za druge takva da kažu nisu primetili razliku između nivoa i da su zadaci delovali kao da su svi naprednog nivoa.

- Nisam znao odgovor na pitanje o saskim rudarima, odnosno za vreme kog srpskog kralja su u većem broju došli, čime je započeo uspon privrede - rekao nam je jedan đak.

Što se tiče biologije, one učenike koji su je odabrali namučilo je pitanje o razmnožavanju životinja, dok su oni koji su polagali fiziku teško izlazili na kraj s naponom, elastičnom silom i otpornicima.

Brojke

  • 64.647 učenika bilo je prijavljeno za završni ispit
  • 64.429 đaka je pristupilo polaganju
  • 2 sata je trajalo polaganje

Sumirajući utiske nakon polaganje geografije, učenici su nam se požalili da im je bilo teško da odgovore zašto je jezerska visoravan gusto naseljena u rečnoj mreži, kao i na to koja reka protiče kraj Obedske bare.

- Srpski i matematika su bili teži, mene je jedino namučilo pitanje o tome šta je uticalo na stvaranje pustinje Gobi u Aziji - objasnio nam je jedan dečak.

Ministarka Đukić Dejanović

Rezultati iz srpskog bolji nego prošlogodišnji

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da su preliminarni rezultati testa iz srpskog jezika pokazali kontinuitet znanja učenika i da prosečno postignuće na testu iz srpskog jezika iznosi 11,55 poena, što je više u odnosu na prethodnu godinu, kada je prosečno postignuće na tom testu bilo 10,74 poena.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

POČELO POLAGANJE MALE MATURE: Školarci završili sa srpskim, a čeka ih još matematika i kombinovani test  Kurir televizija