Sladoled je definitivno omiljena poslastica svih tokom vrelih letnjih dana. Često nam se dešava da posegnemo za ovom ledenom poslasticom u marketima, a ipak postoji mnogo lakši način za pripremu.
Ovi domaći recepti su lagani, neće vam trebati puno vremena za pripremu, a ukus će oduševiti celu porodicu - i decu i dorasle.
Sladoled o čokolade
Sastojci:
- 1 litar gustog jogurta
- 1 šolja šećera
- 500 ml mleka
- 300 g šlaga u prahu
- 200 g čokolade
- 2 kašike kakao praha
Priprema:
Šlag umutite sa mlekom da dobijete čvrst sneg, a jogurt pomešajte sa šećerom. Obe mase sjedinite u dubljoj posudi. Čokoladu izlomite pa rastopite na pari. Zajedno sa kakao prahom dodajte u smesu od jogurta i šlaga, pa sve lepo izmešajte. Pokrijte folijom i stavite u zamrzivač da se stegne, najmanje 3 sata. Kada izvadite iz zamrzivača, možete da servirate u činijama za sladoled ili kornetima i pospete mlevenim orašastim plodovima po želji, piše Stil.
Sladoled od jagoda
Sastojci:
- 150ml mleka,
- kesica šlag krema
- 2dl kiselog mleka,
- čaša od 2dl šećera i ista čaša jagoda
Priprema:
Sipajte hladno mleko i šlag krem od jagoda u multipraktik i mutite oko tri minuta. U smesu dodajte kiselo mleko, šećer i jagode. Sve zajedno izmešajte, sipajte u posudu i stavite u zamrzivač. Kada se smesa zamrzne, domaći sladoled od jagoda je spreman za posluženje.
Sladoled od vanile
Sastojci:
- 3 jajeta
- 1 vanilin šećer
- 5 kašika šećera
- 300 ml slatke pavlake
- 1 kašičica arome vanile
- preliv po izbiru (topljena čokolada, karamela, sezonsko voće)
Priprema:
Razbiti 3 jaja, a zatim odvojiti žumanca od belanca. U činiju sa žumancima dodati 1 vanilin šećer, a zatim kuvati žumanca na pari. Nakon što ste ih skuvali, ostavite da se malo prohlade, a zatim stavite u frižider. Za to vreme umutite belanca sa 5 kašika šećera.
Kad dobijete sneg penu sjedinite sa smesom od žumanaca. obro ih umutite. U drugu činiju umutiti 300 ml pavlake za kuvanje. Dodati malo arome od vanile. Sjediniti dobro obe smese, a zatim razliti u posudu koja je praktična za zamrzivač.
Ostavite sladoled da se zamrzne, a zatim ga servirajte u kuglama sa prelivom po želji. Možete istopiti malo čokolade, napraviti karamel sos ili jednostavno naseckati malo sezonskog voća.
(Kurir.rs/I.M.)
Bonus video: