Foto: Michael Zemanek / Shutterstock Editorial / Profimedia

SAOPŠTENJE

UEFA SE OGLASILA POSLE HORORA! Varga nepomično ležao na travi, kapiten učinio sve da mu spase život, pa ZAGRMEO! Stigao odgovor!

Fudbal

Prava drama odvijala tokom utakmice između Mađarske i Škotske.

Izuzetno potresna scena viđena je na utakmici između Mađarske i Škotske u trećem kolu A grupe Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Meč je obeležila stravična povreda napadača Mađarske Barnabaša Varge.

Neviđena drama odvijala se na terenu u Štutgartu. Iskusni fudbaler u 70. minutu meča dobio je snažan udarac od golmana Škotske Angusa Gana, pao je na travu i izgubio svest.

foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / imago sportfotodienst / Profimedia

Nakon ukazane pomoći ustanovljeno je da je doživeo potres mozga i prelom jagodične kosti, pa je za njega Evropsko prvenstvo završeno. Fudbalski savez Mađarske obavestio je javnost da je napadač uspešno operisan.

"Barnabas Varga je uspešno operisan na klinici u Štutgartu u ponedeljak uvče. Prema informacijama specijalista za facijalne povrede intervencija nije bila komplikovana i napadač Ferencvaroša može da napusti bolnicu u sredu", stoji u saoppštenju Mađara.

U momentu kada se odvijala drama na terenu, najprisebniji je bio mladi kapiten Mađarske Dominik Soboslaj. Trčao je po terenu da dovuče lekare do Varge, nosio nosila, ispraćao ih sa terena i na kraju kritikovao UEFA i organizatore.

foto: Pressefoto Rudel/Robin Rudel / imago sportfotodienst / Profimedia

Istakao je da reakcija nadležnih kod povrede nije bila adekvatna i sada mu je UEFA odgovorila.

"Intervencija tima doktora desila se 15 sekundi nakon incidenta, ispraćena je odmah i uz intervenciju drugog lekara koji je napravio procenu povrede i onda pružio adekvatan tretman prema medicinskim procedurama. Kvalifikovani tim za hitnu pomoć je čekao pored terena i prema protokolima su nosila stigla čim je zatražena intervencija. Medicinski tim je odmah prevezao igrača do bolnice. Kordinacija između medicinskog osoblja je bila profesionalna i u skladu sa medicinskim procedurama. Nije bilo nikakvog kašnjenja", navodi se u saopštenju UEFA.

Kurir sport/J.M./Mondo