OVAJ TROŠAK PRED SAM PUT IZ DŽEPA IZVUČE BAR 100 EVRA: Dobro pogledajte ceo spisak, jer bez toga ne bi trebalo da krenete na odmor

Shutterstock/KonstantinChristian

Sezona godišnjih odmora je uveliko počela, a sa njom i potencijalni troškovi za odlazak na dugo planirano letovanje. Iako većina nas svoj budžet pripremi za "udarac" koji iziskuje jedno takvo putovanje, ipak ostanu oni skriveni troškove koje po pravilu previdimo, a možemo slobodno reći da nas umeju finansijski nokautirati.

Jedan od takvih troškova je takozvana putna apoteka, naročito ukoliko putujemo sa decom.

Bez obzira na to što svaki spisak za putnu apoteku započinjemo sa "ako zatreba" i "za ne daj Bože", to ne znači da ćemo biti u prilici da na osnovu toga neku stavku izbacimo, naprotiv, tačno tako glasi rečenica koja nekako uspe da nam izvuče najviše novca iz džepa.

Šta mora da sadrži putna apoteka?

Prema savetima farmaceuta, postoji neko "opšte pravilo" šta bi trebalo uvek imati uz sebe kada se kreće na put. Bez obzira na to da li idemo u urbana područja sa mnoštvom apoteka ili pak u neke izolovanije predele, glavni savet je da se oko putne apoteke ne rizikuje, već da se sve pripremi unapred.

- To naročito važi ukoliko na put krećemo sa decom, jer su kod njih povrede i zdravstveni problemi nešto verovatniji nego kod nas odraslih. Dobra okolnost je što u tom slučaju većina roditelja već ima kod kuće značajan deo te putne apoteke, pa je samo potrebno ponešto dokupiti, ali dok su deca mala, trošak je dupli jer ne smeju da uzimaju iste lekove kao mi - objašnjava farmaceutkinja Biljana M.

Vođeni savetima sagovornice, a na osnovu iskustva šta je to što najčešće zatreba i šta se najčešće kupuje pred put, ovo su stavke jedne putne apoteke i prosečne cene za istu:

  • Antipiretici (lekovi za snižavanje temperature i bolove) - prosečna cena oko 350 dinara
  • Lek protiv putne mučnine - prosečno oko 600 dinara
  • Probiotik - od 450 do 1.200 dinara
  • Lek/prašak sa elektrolitima (u slučajevima dehidratacije, povraćanja i dijareje) - od 400 do 700 dinara
  • Sprej za nos - prosečno oko 500 dinara
  • Lek protiv alergija (antihistaminik) - oko 600 dinara
  • Lek za bol u grlu (septolete ili sprej) - od 300 do 800 dinara
  • Kreme za opekotine - prosečno oko 400 dinara
  • Flasteri - od 250 do 500 dinara
  • Zaštita od ujeda komaraca - od 500 do 800 dinara
  • Kreme sa zaštitnim faktorom - od 400 do 1.500 dinara
  • Sredstvo za dezinfekciju rana i brže zarastanje - 850 dinara
  • Fiziološki rastvor (višestruka upotreba) - oko 900 dinara za 30 ampula

Dakle, kada se podvuče crta, potrebno nam je minimalno oko 6.500 dinara za jednu prosečnu putnu apoteku. Još ukoliko kupujemo navedene proizvode i za decu i za odrasle, ova cifra mogla bi biti gotovo dupla, dakle bar oko 12.000 dinara, ili 100 evra.

Ipak, farmaceuti navode da su se svi ovi proizvodi pokazali kao veoma važni za sigurno putovanje.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Prehlade i povišena temperatura

- Zbog klimatske promene, ali i upotrebe rashladnih uređaja, povećani su rizici od prehlade i razboljevanja. Simptomi koje nam to donosi su curenje iz nosa, bol u grlu, a u ozbiljnijim slučajevima i temperaturu. Zbog toga je važno uz sebe imati sprej za nos, sredstvo za grlobolju u tableti za sisanje ili spreju, a za povišenu temperaturu tu su antipiretici - objašnjava Biljana M.

To nam može pomoći, kako dodaje, da sprečimo pogoršanje simptoma i da izbegnemo eventualnu posetu lekaru, naročito ukoliko se reaguje pravovremeno.

Putna mučnina

Možda i na prvom mestu za mnoge bi u putnoj apoteci trebao da se nađe lek protiv putne mučnine.

Kako kaže, ponekad ta početna dehidratacija organizma usled povraćanja može da dovede do problema kada stignemo na konačnu destinaciju, jer se iscrpljeni organizam teže prilagođava promenama usled promene klime, nadmorske visine, hrane i ostalog.

- Ko je sklon putnoj mučnini, definitivno ne treba da ima dilemu da li da uzme lek za ublažavanje tih simptoma. Osim što će put biti prijatniji, bez dileme će nam organizam biti zahvalan što smo ga sačuvali. Ovo sve naročito važi za decu - naglašava ona.

Probiotici

- Opšte je poznato da se savetuje upotreba probiotika, nekoliko dana pred put, ali i pošto stignemo na svoje odredište. Promena hrane, drugačija dnevna rutina i klima mogu uticati na to da se organizam pobuni, zato zaista treba poslušati ovaj savet i neki probiotik obavezno učiniti delom svoje putne apoteke, ukoliko ne želimo da nam se odmor pokvari - navodi farmaceutkinja.

Prema njenim rečima, upravo je to proizvod za koji su ljudi nekako razvili "kulturu uzimanja" u vreme godišnjih odmora i putovanja na neke dalje destinacije.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Lekovi za dijareju

Nastavljajući na temu reakcije organizma na promene koje donosi putovanje, valja spomenuti i probleme sa probavnim sistemom.

- Stomak je najosetljiviji na promenu, pa se najčešće bolesti na letovanju vezuju baš za stomačne probleme. Razlog ovome su virusi i mikroorganizmi drugačiji od onih na koje smo naviknuti. Naravno, nekad je dovoljno da redukujemo ishranu, ali u slučaju dehidratacije organizma neophodno je nadoknaditi izgubljene elektrolite, naročito kod dece. To treba shvatiti veoma ozbiljno i razumeti da je prevencija jednostavna, a posledice nepoštovanja iste veoma ozbiljne - podvlači farmaceutkinja Biljana.

Alergije na sunce, ubode, hranu

- Kada govorimo o alergijama, najčešće su one od sunca, uboda insekata i hrane. Opet se mora podvući da se ovo naročito odnosi na decu. Postoje neki veoma efikasni sirupi protiv alergija, a svakako se ne smeju zanemariti ni kreme u slučaju uboda, koje će ublažiti simptome svraba i olakšati funkcionisanje. Idealno je ako se ima i jedno i drugo - kaže sagovornica.

Dezinfekcija, čišćenje i zaštita

Pod ovim terminima, objašnjava ova farmaceutkinja, mogu se svesti najrazličitija stanja koja se neretko dešavaju na putovanjima, kao i njihovo saniranje.

- Padovi, ubodi, ogrebotine, opekotine su svakodnevnica na letovanju i boravku na otvorenom. Dobar sprej za dezinfekciju i brže zarastanje, najobičniji flasteri, ali i nezaobilazna krema sa zaštitnim faktorom imperativ su za bezbrižan odmor i to će svaki roditelj znati. Korisne su i određene antibiotske kreme za povrede, dok klasični fiziološki rastvor može pomoći u najrazličitijim situacijama - od ispiranja nosa do održavanja higijene očiju i tome slično - obrazlaže ona.

Kako zaključuje, iako izdatak od minimum 6.500 dinara ne zvuči previše privlačno, kada smo svesni koliko to može da spasi odmor, a pre svega sačuva zdravlje, većina će se odlučiti na takav trošak, "zlu ne trebalo".

(Kurir.rs/Blic)