GRANICU PREĐETE ZA 20 MINUTA ALI U MEĐUZONI OSTANETE ZAGLAVLJENI SATIMA: Iz AMSS upozoravaju šta je posebno opasno tokom putovanja

Carina Srbije

Jovica Mitić iz AMSS kaže da je jako važno da, pre nego što se krene na put, vozač preispita svoje mogućnosti i napravi dobar plan puta.

- Da bi vozač bio siguran na odmoru, on prvenstveno mora da obezbedi da i njegovo vozilo bude isto tako sigurno. Pre samog putovanja potrebno je da prekontroliše tehničku ispravnost vozila i da sve manje nedostatke ili greške otkloni - kaže Mitić.

Važno je prekontrolisati i svu dokumentaciju koja je potrebna za ulazak u neku zemlju.

- Jako je važno da se na vreme obezbedi sva dokumentacija koja je potrebna u zemljama u koje se ide ili kroz koje se prolazi, a zatim je neophodno napraviti dobar plan odmora - ističe Mitić.

Najvažnije je da vozač bude odmoran i da zna tačke gde može napraviti pauzu ili eventualno prenoćiti kako bi na što bezbedniji način stigao do odredišta, savetuju iz AMSS-a.

- Sva mora na koja naš narod ide kolima su udaljena 550 do 700 km, što znači da je putovanje sa graničnim prelazima dosta zahtevno, a posebno u turističkoj sezoni kada ima mnogo gužve. I vozači tada budu malo nervozni, pa da bi nadoknadili vreme koje smo izgubili na nekoj deonici gde je bilo zastoja ili na nekom graničnom prelazu, onda se na kraju ubrza - navodi Mitić.

Ističe da je to posebno opasno.

- U satima kada nas stigne umor, reakcije su potpuno drugačije i onda dolazi do neželjenih stvari koje svi mi želimo da izbegnemo. Apelujemo na vozače da sa prvim znacima umora naprave pauzu, da se odmore u nekom aktivnom odmoru od dvadesetak minuta i da nastave da putuju. Ti poslednji sati su i najrizičniji za vozače - kaže Mitić i dodaje:

- Kada već ostave dosta kilometara iza sebe i kada ugledaju more, misle da su već stigli i nekako se opuste, koncentracija padne i onda se dešavaju neželjene stvari. Jako je važno prepoznati umor i sa njegovim prvim znacima odmah napraviti pauzu - kaže Mitić.

Najčešće gužve na međugraničnim prelazima

Iz AMSS-a upozoravaju da gužve na granicama nisu objektivne, već da vas nakon prelaska jedne granice, u međuzoni može sačekati kolona u kojoj ćete čekati i po nekoliko sati.

- Vreme zadržavanja na našem graničnom prelazu nije jedino. To što oni vide recimo da je zadržavanje sa naše strane 15-20 minuta, međutim, kada uđete u međuzonu, tu je čekanje još sat ili dva. Tako da je važno dobro se informisati se dobro gde postoje mogućnosti zastoja, šta se dešava sa graničnim prelazima, kao i koji su to alternativni granični prelazi koje treba iskoristiti i gde će se manje čekati - kaže Mitić.

(Kurir.rs/Blic)