Foto: EPA Georgi Licovski

diplomatski skandal

PREDSEDNICA SEVERNE MAKEDONIJE OPET DIGLA GRČKU NA NOGE: Siljanovska i dalje tera po svom - udarila tamo gde NAJVIŠE BOLI (FOTO)

Severna Makedonija

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izazvala je još jedan diplomatski skandal nakon spornog polaganja zakletve!

Siljanovka Davkova je na svom nalogu na društvenoj mreži X navela da se sastala sa predstavnicima Udruženja dece izbeglica iz Egejske Makedonije i da je sa njima razgovarala o obeležavanju 75. godišnjice progona.

- Sudbina i tragedija 30.000 dece izbeglica i njihova kalvarija ne smeju se skrivati i relativizovati - navela je Siljanovska Davkova i dodala da poštovanje i poznavanje prošlosti daju prostor za prijateljsku budućnost kojoj težimo za dobro svih na Balkanu i u Evropi.

Grčki portal Protothema podseća da Siljanovska Davkova i dalje krši Prespanski sporazum jer joj na nalogu još piše da je predsednica Makedonije umesto Severne Makedonije i naglašava da udruženje širi netačne tvrdnje prema kojima ispada da je Grčka nakon Drugog svetskog rata okupirala svoju teritoriju.

- Proteklih godina njihova aktivnost je bila marginalizirana, ali sada, kako pokazuje intervencija Siljanovske, ponovo se mobilišu da pojačaju narativ o postojanju "makedonske" manjine u Grčkoj, ali i za nasilnu promenu identiteta "Egejske Makedonije" koja se tako projektuje kao deo šire Makedonije koja se poistovećuje sa današnjom državom Republikom Severnom Makedonijom - navodi Protothema.

Siljanovska Davkova, koja ima 71 godinu, podsetimo, nedavno je izazvala diplomatski skandal tokom polaganje zakletve na posebnoj sednici Sobranja kad je nazvala zemlju "Makedonijom" uprkos tome što je u tekstu država nazvana "Severna Makedonija".

Na snimku se jasno čuje kako predsednik parlamenta čita tekst zakletve i jasno izgovara "Severna Makedonija" pozivajući novu predsednicu da ga ponovi, međutim, Siljanovska se ne obazire.

(Kurir.rs/Protothema/Preneo Z.Ko)