Foto: Youtube Printscreen

ZA VERNIKE

USKORO POČINJE STROGI HRIŠĆANSKI POST Posvećen je apostolima Petru i Pavlu: Ovo su detaljna pravila kojih se treba pridržavati

Društvo

Petrovski odnosno Apostolski post ove godine traje od 1. do 11. jula, odnosno do Petrovdana koji svake godine praznujemo 12. jula.

Početak posta, a samim tim i njegovo trajanje uvek zavisi od datuma Vaskrsa, pa najkraće može trajati jednu, a najduže šest sedmica.

Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla.

U toku ovog posta ponedjeljak, sreda i petak se poste na vodi, utorak i četvrtak na ulju, a subota i nedelja na ribi.

foto: Youtube Printscreen

Kao i za vreme trajanja svakog posta ne jedu se meso, beli mrs i jaja. Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti.

Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje. Ove godine Petrovdan pada na petak.

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela.

Petrovski post spada u jedan od četiri najvažnija godišnja posta koje SPC propisuje svojim kanonima. Najduži je Veliki ili Časni post koji se završava praznikom Vaskrsenja, a potom Božićni post koji takođe traje više nedelja i završava se praznikom Hristovog Rođenja.

Gospojinski post je najkraći od četiri velika godišnja posta i traje samo 15 dana, od 1. odnosno 14. avgusta do 28. odnosno 15. avgusta.

On je posvećen duhovnoj pripremi uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice. Ovaj post je strožiji od božićnog i apostolskog, te pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Veliki post, sve dane "na vodi", osim subote i nedelje kada je dozvoljeno ulje i vino.

Bonus video: