KAKO SE PRAVI HUMUS? Recept Džejmija Olivera garantuje najukusniji NAMAZ OD LEBLEBIJA, koji topi kalorije a idealn je u postu

FotoFoodTeam / Foodies / Profimedia

Humus je tradicionalni namaz poreklom iz Egipta koji je poslednjih godina sve dominantniji u ishrani ljudi širom sveta. Status zvezde među hranom dobio je zbog bogatog ukusa, hraljivosti i niske kalorijske vrednosti.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ovaj namaz je bogat proteinima i zbog toga je popularan među vegeterijancima, a leblebije koje su osnovni sastojak su efikasne u sprečavanju nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima, a regulišu i nivo šećera u krvi.

Priprema humusa je veoma jednostavna, idealan je za vreme posta, ali i vrele dane, jer kažu da topi salo. U nastavku pogledajte recept Džejmija Olivera za ovo zdravo i ukusno jelo.

Sastojci:

Profimedia 
foto: Profimedia
  • 800g leblebija,
  • 4 kašičica tahinija (susam pasta),
  • 2 češnja belog luka,
  • 1 kašičica morske soli,
  • 6 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja,
  • 3 kašike soka od limuna,
  • paprika i peršun (po izboru)

Priprema:

Profimedia 
Leblebijefoto: Profimedia

Potopite leblebije u vodu i ostavite ih da prenoće, a sledećeg dana ih kuvajte oko sat vremena. Kada se skuvaju, ubacite ih u blender i dodajte dobro usitljeni beli luk i so, a potom postepeno dodajte tahini, maslinovo ulje i sok od limuna. Kada dobijete kompaktnu smesu, humus je spreman za posluženje. Ukoliko želite, prilikom serviranja ga možete ukrasiti mlevenom paprikom i peršunom.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

05:56
ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio "slatko od slanine": Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI Izvor: Kurir televizija