Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

GODINAMA IMA OVAJ PROBLEM

KRALJ ČARLS PONOVO ZABRINUO JAVNOST: Posle objave da ima rak, JEDAN DETALJ na njemu glavna tema, a o svemu su se oglasili i LEKARI

Pop kultura

Otkako se kralj Čarls III vratio dužnostima nakon objave da ima rak, pri svakom novom službenom izlasku pod lupom je javnosti, pa su se u fokusu našli i neki njegovi od ranije poznati problemi.

Tako su sada javnost opet zabrinuli njegovi natečeni prsti, o kojima se puno pisalo i godinama pre njegove teške dijagnoze, a o svemu su se u medijima oglasili i lekari.

foto: Victoria Jones / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Često su natečeni prsti simptom zadržavanja vode u telu, što može biti uzrokovano brojnim zdravstvenim stanjima. Prsti-kobasice su poznati i kao daktilitis", objasnio je jednom prilikom za Daily Mail doktor Čan Tang, lekar opšte prakse i direktor bolnice Pall Mall u Mančesteru.

foto: Jane Barlow-PA/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Prema njegovim rečima, ovo stanje nastaje usled upale i može biti rezultat artritisa, višestrukih bakterijskih infekcija ili čak tuberkuloze. Druge mogućnosti uključuju visoki udeo soli, alergijske reakcije, nuspojave lekova, povrede i autoimune bolesti.

"Lečenje ovog stanja može se odrediti kada se identifikuje osnovni uzrok. Trebalo bi uraditi analizu krvi da bi se utvrdili osnovni problemi", objasnio je doktor Čang.

foto: Various/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

O natečenim prstima kralja Čarlsa već se i ranije puno pisalo, a u jednom trenutku su bili i sedmi najtraženiji termin na Guglu u Velikoj Britaniji.

Kralj Čarls i sam je svoje prste uporedio s kobasicama tokom turneje u Australiji 2012. godine, a zatim i prošle godine u BBC-jevom dokumentarcu "Charles III: The Coronation Year".

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr/ L. S.)

Bonus video: