ŠOK U CELOJ EVROPI POSLE ORBANOVE ODLUKE! Nakon posete Zelenskom ide PRAVO KOD PUTINA? "Glasine ne mogu biti istinite, Viktore?"

Shutterstock, EPA MARTIN DIVISEK

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je, povodom medijskih navoda o sutrašnjoj poseti mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, da rotirajuće predsedavanje Savetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime Evropske unije.

Šarl Mišel, u objavi na platformi Iks, naveo je da se bez učešća Ukrajine, ne može voditi diskusija o njoj.

- Evropski savet je jasan: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Bez Ukrajine ne može se voditi diskusija o Ukrajini - istakao je Mišel.

Prema rečima jednog visokog diplomate EU, Orban nije obavestio nijednu institucija o putu u Moskvu.

- Bilo je mnogo pokušaja da se uspostavi kontakt i potvrde izveštaji o mogućoj poseti Orbana Rusiji, ali oni su bili neuspešni - rekao je, dodajući da bi Orban, čak i da je pitao, bio "strogo savetovan protiv takve posete".

I premijer Poljske Donald Tusk je sa nevericom reagovao na vest o mogućoj poseti Orbana Moskvi.

- Glasine o tvojoj poseti Moskvi ne mogu biti istinite Orbane, ili ipak mogu - zapitao je Tusk na društvenoj mreži X

Mađarski servis Radija Slobodna Evropa, pozivajući se na izvor iz mađarske vlade, javio je da će Orban sutra otputovati u Moskvu da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Viktor Orban putuje u Moksvu, nekoliko dana nakon što se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nije ni potvrdio, niti demantovao mogućnost posete Orbana Rusiji.

- Nemam šta da vam kažem. Predsednik sutra ima gust radni raspored. Naknadno ćemo vas obavestiti - naveo je Peskov.

Orbana će u Moskvu, prema pisanju RSE, navodno pratiti i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Sijarto je posetio Rusiju više od pet puta od početka rata u Ukrajini.

Prošlog meseca Putin je rekao da će Rusija okončati rat, samo ako Kijev ispuni određene uslove, među kojima je odustajanje Ukrajine od NATO ambicija i ustupanje četiri delimično okupirana regiona na koje Rusija u celosti polaže pravo, pored Krima.

Ukrajina je te uslove odbacila kao apsurdne i rekla da predstavljaju kapitulaciju.

(Kurir.rs/Fonet/RTS/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"ORBAN PRAVI KOALCIJU ZEMALJA KOJE NE ŽELE RAT" Stručnjaci analiziraju: Ušli smo u novu epohu, EU je zadesila duboka kriza  Kurir televizija