KRAO JE ŠTA JE STIGAO, IMAO GLAVU U TORBI: Naš glumac kao dete SAHRANIO POLA PORODICE, tukli ga na ulici "Dugo nas je mučila GLAD"

Printscreen/RTS

Danas se navršava decenija od smrti slavnog srpskog glumca Borivoja Bore Todorovića.U svojoj bogatoj karijeri ostvario je zapaženi broj uloga, kojima se zlatnim slovima upisao u istoriju domaće kinematografije.

Printscreen/Youtube 
foto: Printscreen/youtube

Gimnaziju je pohađao u Beogradu, a potom odslužio vojni rok. Iako je u početku upisao studije mašinstva, odustao je i prešao na beogradsku Akademiju dramskih umetnosti, gde je studirao u klasi Joze Laurenčića zajedno sa Ljubom Tadićem i Slobodanom Perovićem.

Bogata karijera

Prvi glumački angažman dobio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je pozorište napustio 80-ih kako bi se posvetio radu na filmu. Publika ga pamti po filmovima "Maratonci trče počasni krug", "Dom za vešanje", "Profesionalac", "Balkan ekspres"...

Printscreen/RTS 
foto: printscreen/rts

Zapažene uloge ostvario je u serijama "Rađanje radnog naroda" (1969), "Maturanti" (1971), "Ceo život za odnidana" (1971), "Čardak ni na nebu ni na zemlji" (1978-1979), "Vruć vetar" (1980), "Bilo jednom Vreme" (1996)...

Poslednja Todorovićeva filmska uloga bila je u ratnoj drami "Sveti Đorđe ubiva aždahu" (2009) Srđana Dragojevića.

Teško detinjstvo

Rođen je u učiteljskoj porodici i u Beogradu 5. novembra, 1930. godine. Mlađi je brat legendarne glumice Mire Stupice, koju je u detinjstvu pratio ali i štitio. Imali su još dva brata, koji su preminuli u detinjstvu.

Dado Đilas, Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić, Dado Đilas

Brat Bora je nakon smrti oca, iako mlad, hrabro preuzeo ulogu domaćina i glave kuće, a njihova porodica je u tom periodu jedva sklapala kraj sa krajem.

- Mamu su otpustili. Kuća je bila rastresena od bombardovanja, kroz rupe na regastovima ulazili su hladnoća i sneg. Nema hrane, nema drva. Uveče kad ležemo, mi se oblačimo: kapute, šalove, čarape, pa čak i rukavice. A nas troje se u našoj muci čak i zasmejavamo. Bora traži da onako u mraku igramo slovo na slovo, i to samo o hrani. Naše žlezde bi proradile i dugo nas je u noć mučila glad. Bori je bila jedanaesta, a meni sedamnaesta kad je on odlučio da bude glava porodice.

Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Sklepao je neku dasku sa točkićima i uputio se na Železničku stanicu Beograd da bude nosač i da nas svojim radom hrani. Profesionalci su ga, bez ikakve sentimentalnosti, onako malog pretukli i odveli u kvart. Tamo ga je slučajno našao naš komšija Mile, tramvajdžija, i dovukao, onako umuzganog i išamaranog. Bora je uopšte postao inventivan.

Krao je ugalj sa stanice, kao i gume iz nekog nemačkog magacina, pa pravio đonove i prodavao. Krao je gde je i šta je stigao i ne jednom, imao glavu u torbi. Jednom ga Nemci uhvate s društvom u krađi konjskih sedala iz magacina na Tašmajdanu, poređaju ih uza zid, repetiraju šmajsere i na komandu 'pali' dobro svakog čizmom opale po guzici - napisala je Mira u svojoj knjizi sećanja "Šaka soli".

Porodica

Damir Dervišagić, Sonja Spasić 
foto: Sonja Spasić, Damir Dervišagić

Legendarni glumac Bora Todorović iz prvog braka ima sina Srđana, s manje je poznato da je u drugom braku dobio ćerke Danu i Taru. Njegov sin Srđan Žika Todorović slika je i prilika svog oca, koji je kako je otkrio jednom prilikom bio najzaslužniji za njegov uspeh.

Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

- Kada sam bio u vojsci Bora je svratio u posetu, doneo mi tekst i rekao: "Imaš nedelju dana da naučiš tekst i doći ćeš u Beograd da polažeš prijemni na akademiji. Uostalom i ako ne položiš imaćeš nedelju dana slobodno". Znam da nije bio oduševljen idejom da budem bubnjar, baraba kako je on to govorio. Tako sam postao i glumac, a za ono drugo već ne znam - napisao je Žika Todorović na društvenoj mreži.

Smrt

Bard srpskog glumišta Bora Todorović preminuo je 2014. u 84 godini, nakon nekoliko dana provedenih u bolnici u kritičnom stanju. Pozlilo mu je nedugo nakon operacije slepog creva.

Marina Lopačić 
foto: marina Lopačić

Operacija je protekla u redu, ali on se nekoliko dana kasnije požalio na bolove i odjednom mu je pozlilo. Lekari su ga operisali i konstatovali da je imao moždani udar. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

GLUMAC I GLUMICA U KVIZU NA KAKAV NISTE NAVIKLI! Pogledajte njihove odgovore, NA PRVOM JE VEĆ KRENULO ZNOJENJE  Kurir televizija