Slatke lazanje su originalan recept, za koji je malo ko čuo, a predstavljaju pravu poslasticu. Verujemo da ni Italijani nisu čuli za "slatke lazanje", a ukus je očaravajući.
Ovo je jedna od varijanti slatkih lazanja sa svežim i suvim sezonskim voćem koja se pravi brzo, a pojede još brže, a biće pravi hit među gurmanima.
- 150 g lazanja
- 50 g suvih kajsija
- 50 g suvog grožđa
- 1 limun
- 600 ml mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 1 pomorandža
- 2 kašike meda
- 1 jabuka
- 1 kruška
- 1 banana
- 50 g drobljenih badema
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
U uzavreloj vodi obarimo lazanje.
Jabuke i kruške očistimo i stavimo u dublji sud. Dodamo banane, koje ćemo da isečemo na kolutiće, i sitno seckane kajsije (mogu i iz kompota). Prelijemo limunovim sokom. Dodamo suvo grožđe.
U šerpu na šporetu sipamo 500 ml mleka. Preostalo mleko sipamo u prašak za puding, pa razmekšalu smesu sipamo u uzavrelo mleko. Kuvamo dok ne dobije potrebnu gustinu. Dodamo med i sok od pomorandže. Dobijenu smesu dodamo u sud sa voćem i promešamo.
Skuvane lazanje ređamo u nauljenu pravougaonu tepsiju. Preko premažemo filom od pudinga i voća, opet stavimo lazanje i opet fil. Pecite 35 minuta na 200 stepeni.
(Kurir.rs/I.M.)
Bonus video: