CEREMONIJA ZATVARANJA IGARA NA FRANCUSKOM FUDBALSKOM STADIONU: Svečanost će biti smislena u znaku čarolije, emocija i distopije

Xose Bouzas / AFP / Profimedia

Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara (OI) biće održana 11. avgusta na francuskom fudbalskom stadionu (Stade de France) gde se već održavaju probe, istovremeno sa probama za ceremoniju otvaranja 26. jula, preneo je danas pariski list Figaro.

Umetnički direktor ceremonije otvaranja i zatvaranja OI Toma Žoli (Thomas Jolly) rekao je novinarima kojima je bilo dozvoljeno da nekoliko minuta prisustvuju probi da će svečanost biti smislena u znaku čarolije, emocija i distopije.

Žoli na fudbalskom stadionu postavlja binu na površini od 2.800 kvadratnih metara, na kojoj će predstavu "Rekordi" izvoditi oko 100 plesača i akrobata uz zvuke raznih muzičkih žanrova, ali su novinari na probi mogli da čuju neke operske arije.

Umetnički direktor je rekao da njegova predstava nema nikakve veze sa aktuelnom političkom situacijom u Francuskoj jer je smišljena pre više od godinu dana.

"Mislim da smo svi u ovom trenutku upitani o našem zajedničkom životu i našoj zajedničkoj budućnosti. Verovatno će neki gledaoci protumačiti tu završnu ceremoniju iz političkog ugla", rekao je Žoli.

U Francuskoj će u nedelju biti održan drugi krug vanrednih parlamentarnih izbora sa neizvesnim ishodom, dok je favorit ekstremna desnica koja je osvojila najviše glasova u prvom krugu.

(Beta)