SUBOTICA OBELEŽILA DAN BORCA: Položeni venci na spomenike "Njihovoj vernosti" i "Spomenik žrtvama fašizma" (FOTO)

Foto N.H.

Subotica je 83. put obeležila Dan borca, u organizaciji gradskog SUBNORA-a, Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova, u znak podsećanja na 4. jul 1941. godine, kada je doneta odluka o podizanju ustanka protiv fašističkog okupatora.

Položeni su venci na „Spomenik žrtvama fašizma“, na istoimenom subotičkom trgu, a nakon podsećanja na žrtve rata, položeno je cveće i venci na spomenik „Njihovoj vernosti,“ kod zgrade „Jadran“, nekadašnjeg Sokolskog doma, gde je odata počast stradalim junacina i građanima koji su izgubili život u ratovima devedesetih godina

Aleksandar Toković, predsednik gradske organizacije SUBNOR-a Subotice, podsetio je da je 4. jul, Dan borca, kada je doneta odluka, da se digne ustanak u Srbiji.

„Odluka o ustanku je realizovano 7. jula. Na dostojanstven način Subotica 83. put obeležava taj datum, polaganjem venaca na „Spomenik žrtava fašizma“, uz mali kulturni program, a zatim i na spomenik „Njihovoj vernosti“ gde je odata počast žrtvama rata 90-ih godina. Veliki broj mladih dalo je svoje živote u borbi za slobodu. Jedan mali balkanski narod usudio se ustati protiv okupatora, tadašnje vojne sile, koja je bila mnogo brojnija i tehnički opremljenija, da bi branio svoju otadžbinu.. Na kraju rata, 1945. godine, oko 800.000 bnaših oraca dalo je nemerljiv doprinos pobedi nad fašizmom“, podsetio je Toković.

Uputio je poruku, da je uloga i budućih generacija da se ovi događaji pamte i obeležavaju na dostojanstven način, kao deo istorije na koju smo ponosni, da se tako sačuva uspomena na sve borce koji su život dali za slobodu.

„Negujemo sećanje na njihovu hrabrost, žrtvu za mir i slobodu, a SUBNOR smatra svojom obavezom da i u budućnosti organizuje i obeležava ovaj datum“.

Imena 30 poginulih boraca su uklesana na spomenik „Njihovoj vernosti,“ kod Sokolskog doma, a pored SUBNORA, vence su položili i predstavnici lokalne samouprave i SBO-a.