PREMIJER VUČEVIĆ DANAS NA GODIŠNJICI STRADANJA SRBA U BRATUNCU: Patrijarh Porfirije služiće liturgiju i pomen

EPA/Andrej Cukić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije služiće danas u Bratuncu liturgiju i pomen Srbima stradalim pre 32 godine u Birču i Srednjem Podrinju.

Premijer Srbije Miloš Vučević, najavljeno je iz vlade, prisustvaće ujutru bogosluženju u bratunačkom hramu, dok će u podne na vojničkom groblju položitii venac na Spomen krst.

Najavljeno je i prisustvo Nemanje Starovića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vlade Srbije koji je i predsednik Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Parohijske crkve u Beogradu organizovale su besplatan odlazak u Bratunac.

SPC je podsetila da se narod iz svih srpskih krajeva tradicionalno okuplja na crkveno-narodnom saboru pod nazivom "Da se ne zaboravi" ispred bratunačkog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, gde i ove godine dolazi patrijarh Porfirije.

Nabrajajući imena brojnih mesta, istakla je da je to samo deo liste stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su pre više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba.

Takođe je, pozivajući se na izveštaj opštine Bratunac, navela da je ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić planirao i organizovao etničko čišćenje srpskih teritorija u opštinama regije Birač, gde je od proleća 1992.godine do leta 1995.godine na najsvirepiji način ubijeno 3.267 Srba.

Na području opština Srebrenica i Bratunac u tom periodu je, ukazano je, na vekovnim srpskim ognjištima ubijeno je oko 2.500 muškaraca, žena i dece, kao i da za monstruozne zločine još niko nije odgovarao.

(Kurir.rs/Beta)