32 GODINE OD STRADANJA SRBA SREDNJEG PODRINJA: Patrijarh Porfirije predvodio litiju u Bratuncu, premijer Vučević položio venac

Facebook/RTRS vijesti

U Bratuncu se obeležavaju 32 godine od stradanja Srba srednjeg Podrinja. Ubijeno je 3.267 Srba, među kojima i 43 dece. Za taj zločin niko nije odgovarao ni pred pravosuđem u BiH ni u Haškom tribunalu.

Patrijarh Porfirije služi u Bratuncu svetu liturgiju i pomen. Premijer Miloš Vučević prisustvuje obeležavanju godišnjice stradanja Srba.

Polaganje venaca i cveća na vojničkom groblju na Spomen krstu

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević položio je venac na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Bratuncu, povodom 32. godišnjice od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Pored Vučevića, vence su položili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar kulture Srbije Nikola Selaković, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, kao i članovi porodica stradalih Srba, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske i drugih udruženja.

Pre polaganja venaca, patrijarh srpski Porfirije je služio parastos na groblju, do kojeg je došla litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu

Patrijarh srpski Porfirije predvodi litiju koja je krenula od crkve Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gde će služiti parastos za 3.267 ubijenih Srba sa područja srednjeg Podrinja i Birča.

U litiji su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijeri Srbije i Srpske Miloš Vučević i Radovan Višković i ministri u vladama Republike Srpske i Srbije.

Patrijarh Porfirije: Ni milom ni silom ne možemo se odreći Hrista i svoje pravoslavne vere

Ni milom ni silom ne možemo se odreći Hrista i svoje pravoslavne vere, poručio je patrijarh Porfirije, nakon služenja liturgije u Bratuncu za pomen stradalih Srba u Podrinju.

"Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod kao i crkva otkad zna za sebe nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save. Pravoslavna vera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svet", istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh naglašava da smo kao narod dobrovoljno poneli pečat Hristov, krst njegov.

"Dobrovoljno smo pošli, uzeli krst i krenuli za njim. Zato smo jedno braćo i sestre, gdje god da se nalazimo", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije služi svetu liturgiju u bratunačkom hramu

Patrijarh srpski Porfirije služi liturgiju i pomen za 3.267 Srba ubijenih u srednjem Podrinju i Birču povodom obeležavanja 32 godine od srpskog stradanja na ovom području.

Liturgiji u bratunačkom hramu prisustvuju premijer Miloš Vučević i najviši zvaničnici Republike Srpske - predsednik RS Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, kao i ministri u vladama Srbije i Srpske.

Nakon Svete arhijerejske liturgije krenuće litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gde će u 12 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiti parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.

Sinoć su fotografije 600 ubijenih i poginulih Srba, većinom civila iz bratunačke i srebreničke opštine, postavljene pored puta od Bratunca prema Srebrenici, kao svedočanstva počinjenih zločina nad srpskim civilima na tom području.

Postavljanje fotografija organizovali su članovi organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih srpskih civila iz ove dve opštine.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević prisustvuje obeležavanju 32. godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču - u Bratuncu.

Vučević u Bratunačkom hramu prisustvuje Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju služi patrijarh Porfirije, a zatim i litiji od hrama Uspenija Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu.

Vučević će nakon toga položiti vence na vojničkom groblju na Spomen krstu i obratiti se građanima.

(Kurir.rs/RTS)