Princeza Kejt Midltonveoma vodi računa o tome šta jede i u koje vreme. Za njenu vitku liniju odgovoran je disciplinovan način života koji podrazumeva zdravu hranu i umerenu fizičku aktivnost.
Ipak, i ona, kao i sve druge žene na svetu, ponekad poklekne pred izazovima, a puding od karamele je definitivno nešto čemu ne može da kaže "NE".
Poslastica pod nazivom "Sticky toffee pudding" ili u prevodu lepljivi puding od karamele, najdraža je poslastica princeze od Velsa, kojoj je verna ostala još od detinjstva. Ova poslastica ima dugu tradiciju u Britanskoj istoriji.
Ovaj slatkiš ima mnogo kalorija, ali je toliko ukusan da je i princeza spremna da "zažmuri na jedno oko" kada je on u pitanju. Ovaj kolač Kejt često jede u malom restoranu "Old Boot Inn" u kojem je kao dete provodila poprilično vremena.
"Kejt je prilikom dolazaka diskretna i ima samo lepe reči za osoblje. Ljubazna je i uvek pohvali kuvara koji joj pripremi savršeno vlažni i penušavi puding od karamele," rekao je kuvar za časopis People.
Evo kako omiljeni dezert Kejt Midlton pravi kultni britanski kuvar Džejmi Oliver. Vi recept možete prilagoditi ukusu, a ovo je originalan recept
Sastojci:
- 200 g svežih urmi bez koščica
- 1 kašičica sode bikarbone
- 80 g rastopljenog maslaca
- 170 g šećera
- 2 velika jaja
- 170 g brašna
- ¼ kašičice mlevenog cimeta
- 2 kašike mleka
- 2 kašike jogurta
Za umak od karamele:
- 115 g maslaca
- 115 g svetlog šećera
- 140 ml slatke pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180ºC. Stavite urme u posudu sa sodom bikarbonom i prelijte ih s 200 ml vrele vode. Ostavite da odstoje par minuta da omekšaju, a zatim procedite. Umutite urme u blenderu dok ne dobijete pire.
U međuvremenu, drvenom kašikom penasto izmiksajte maslac i šećer, dodajte jaja, brašno, cimet i mleko. Dobro izmešajte, zatim dodajte jogurt i kašaste urme.
Izlijte u maslacem namazanu vatrostalnu posudu ili za to namenjen kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 35 minuta.
Dok se puding peče, napravite umak tako da maslac, šećer i slatku pavlaku stavite na laganu vatru dok se šećer ne istopi, a umak zgusne i potamni.
Za posluživanje kašikom, izvadite puding za stolom i prelijte ga umakom od karamele.
(Kurir.rs/Glosy/J.M.)
Bonus video: