DAN D ZA FRANCUSKU: Građani glasaju u drugom krugu parlamentarnih izbora, odlučuju hoće li DESNICA preuzeti vlast!

AP, EPA

Danas je Dan "D" za Francusku - građani će glasati u drugom krugu parlamentarnih izbora na kojima će odlučiti da li će zemlja pasti u zagrljaj krajnje desnice.

Posle velike pobede ekstremno desničarske stranke Marin Le Pen u prvom krugu prošle nedelje, gde je svaki treći glasač podržao Nacionalno okupljanje (RN), mnogi u Francuskoj i Evropi ostali su zapanjeni. Ankete pokazuju, međutim, da se trka zaoštrila poslednjih dana i da bi glasanje u drugom krugu moglo dovesti do parlamenta bez jasne većine.

Kako piše Euromediteranski seizmološki centar, zatreslo je na dubini od jednog kilometra.

Krajnja desnica verovatno neće dostići potpunu većinu potrebnu za formiranje vlade na vanrednim izborima sa visokim ulozima, navodi Ipsos. Pprojekcije su izrađene na osnovu ispitivanja uzorka od 10.000 ljudi.

Istraživanje objavljeno u petak pokazalo je da bi krajnje desničarski RN i njegovi saveznici obezbedili samo između 175 i 205 mesta u parlamentu od 577 članova. Istraživanje Ipsosa stavilo je levičarski savez Novi narodni front (NFP) na drugo mesto sa 145 do 175 mesta.

AP Thibault Camus 
foto: AP Thibault Camus

I krajnja desnica i levica su ispred centrističkih saveznika predsednika Emanuela Makrona. Oni su na trećem mestu u anketama, a Ipsos predviđa da će u nedelju osvojiti 118 do 148 mesta.

Strah od nereda

Uoči drugog kruga u nedelju, deo kampanje obeležen je tenzijama jer je napadnuto nekoliko učesnika kampanje, a 30.000 policajaca se sprema da bude raspoređeno na dan glasanja širom Francuske, od kojih 5.000 u Parizu, zbog opasnosti od nereda.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je da strahuje da bi na dan izbora "ultralevica" ili "ultradesnica" mogli da stvore "nered".

- Raspoređivanje izuzetno velikog broja pripadnika policije treba da spreči te snage da profitiraju od rezultata (izbora) da bi stvorili nered - rekao je Darmanen.

Profimedia, EPA / STÉPHANIE LECOCQ, EPA / Ian Spencer Langsdon 
foto: EPA / Stéphanie Lecocq, Profimedia, EPA / Ian Spencer Langsdon

Udruživanje protiv krajnje desnice

Mejnstrim stranke su se u prošlosti udružile da formiraju "zaštitni zid" protiv krajnje desnice, i to pokušavaju ponovo. Uoči glasanja u drugom krugu, protivnici RN-a su se upustili u "taktičko glasanje", u kojem kandidati u nekim izbornim jedinicama napuštaju trku kako bi pomogli u jačanju kandidata koji nisu krajnje desničari. Do sredine nedelje, više od 220 levičara i centrista se povuklo iz drugog kruga takmičenja.

Strategija bi mogla da proizvede podeljeni parlament, u kome nijedan blok nema jasnu većinu, što bi moglo da dovede do dužeg perioda političke nestabilnosti. Ne mogu se održati nikakvi novi opšti izbori najmanje godinu dana.

Metju Galar, istraživač u Ipsosu, rekao je da je istraživanje pokazalo da strategija centrističkog saveza predsednika Makrona i levičarskih partija u pokušaju da osiguraju poraz stranke Le Pen - funkcioniše.

Praksa, nazvana "front republicain", zahteva od glasača da glasaju za stranke koje obično ne podržavaju kako bi blokirali RN.

- "Front republicain" se iznenađujuće dobro držao u ovoj anketi, a zabrinutost da ljudi neće poslušati savete nacionalnih partija izgleda neosnovana - rekao je on za "Fajnenšel tajms".

Laurent Gillieron 
foto: Laurent Gillieron

Centristički premijer Gabrijel Atal rekao je u petak uveče da će vlada krajnje desnice "osloboditi mržnju i nasilje". Ali lider RN-a Žordan Bardela optužio je svoje rivale za nemoralno, antidemokratsko ponašanje i pozvao birače da se mobilišu i daju mu potpunu većinu.

Koje stavove podržava Nacionalno okupljanje?

RN obećava da će smanjiti imigraciju, povećati policijska ovlašćenja i dati povlašćeni tretman domaćim državljanima Francuske u odnosu na dvojne državljane i strance, zajedno sa drugim merama za koje kritičari kažu da bi narušile građanske slobode.

Adrien Fillon / AFP / Profimedia 
foto: Adrien Fillon / AFP / Profimedia

U prošlosti, stranka je žestoko odbijala Evropsku uniju, poziciju koju je od tada moderirala, ali i dalje želi da radi iznutra na slabljenju moći bloka od 27 država.

Marin Le Pen takođe ima dugu istoriju simpatija prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, a Kremlj je "navijao" za njene napore da se oslobodi onoga što naziva dominacijom Vašingtona i Brisela.

Kad ćemo znati rezultate?

Glasanje se završava se u 18 časova u malim gradovima, a u 20 časova u velikim gradovima. Odmah posle zatvaranja poslednjih biračkih u 20h, anketari će objaviti prve projekcije širom zemlje na osnovu ranih delimičnih rezultata sa biračkih mesta. Prve projekcije su su obično veoma pouzdane.

Brojanje glasova ide obično brzo. Međutim, ako je rezultat tesan - na primer, ako je RN u nekoliko mesta od apsolutne većine - konačni rezultat možda neće biti poznat do ranih sati u ponedeljak.

Kurir.rs/Blic/Fajnenšel tajms/Preneo: P. P.