PIJANI LOMILI NOSEVE PO BEOGRADU?! Luda vikend noć za Hitnu: Ali ova suluda stvar koju rade stariji građani posebno šokira lekare

Damir Dervišagić

Burna noć za ekipe Hitne pomoći, kaže dr Danijela Jevtić iz ove institucije.

Kako navodi čak 21 poziv došao je sa javnog mesta, od čega je najviše bilo alkoholisanih građana.

- Do sada je već 130 poziva, dosta alkoholisanih građana, bilo je čak i preloma nosa. Što se tiče saobraćajnih nesreća, u pet nezgoda bilo je petoro lakše povređenih, pri čemu izdvajamo samo dvoje dece, pešaka i biciklistu - kaže dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći .

Kako navodi dr Jevtić, bilo je i mnogo infarkta tokom noći.

- Imali smo čak četiri infarkta, svi su prevezeni u angiosale. Bilo je i mnogo kolapsa, dominirali su hronični pacijenti, bilo je i mnogo hipertenzija i dosta stomačnih tegoba. Imamo znake funkcionalnog poremećaja stomaka, trovanja hranom itd. - kaže dr Jevtić.

"Danas samo umereno"

Danas se očekuju visoke temperature, koje mogu izazvati velike zdravstvene probleme, a kako ne bi došlo do većih komplikacija, dr Jevtić savetuje da bi danas u svemu trebalo biti umeren.

Takođe, napominje da moramo biti svesni svojih mogućnosti, jer je mnogo padova sa drveta ovih dana, posebno kod najstarijeg stanovništva, što je, prema dr Jevtić, apsurdno.

- Umerenost u uzimanju hrane, da hrana bude mediteranskog tipa, znači voće, povrće, žitarice, riba, mahunarke, da bude sa dosta tečnosti, raznovrsna, raznobojna jer time unosimo različite vitamine i minerale. Treba uzimati više puta manje obroke, ne jesti kasno, treba biti umeren i u piću i u izlaganju suncu, kao i u fizičkim naporima. U ovom periodu ima i mnogo padova sa drveta, uglavnom su to starije osobe koje ne umeju da odmere svoje mogućnosti i da se usaglase sa njima - kaže dr Jevtić za RTS.

Kurir.rs/Blic/RTS