AMBASADOR ALŽIRA JASAN: Kosovo je sastavni deo Srbije

Youtube Printscreen

Ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraz izjavio je da je Kosovo sastavni deo Srbije te iz tog razloga Alžir nije priznao njegovu jednostranu nezavisnost, piše Politika.

„Tačno je da tokom razmatranja situacije na Kosovu početkom godine, posle jednostrane odluke privremenih vlasti u Prištini da nametnu upotrebu evra u delovima sa većinskim srpskim stanovništvom, naša podrška bila je zasnovana na objektivnim razlozima, među kojima na neophodnosti da se vrati poverenje dve strane radi nastavka dijaloga uz medijaciju EU, kako bi se izbegla eskalacija koja bi mogla da dovede do međuetničkih napetosti, kao i na važnosti uspostavljanja ZSO, kako je to predviđeno Briselskim sporazumom iz 2013.“, naveo je Mahraz za beogradski list.

On je istakao da Alžir bezrezervno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, koja reafirmiše svoju privrženost poštovanju međunarodnog prava po pitanju Zapadne Sahare, koja predviđa pravedno i trajno rešenje ovog sukoba u skladu s relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Saveta bezbednosti OUN.

"Ovakav stav naglašen je marta 2018. godine, prilikom zvanične posete Beogradu našeg tadašnjeg ministra spoljnih poslova, i ponovo potvrđen juna 2023. tokom razgovora, vođenih takođe u Beogradu, između našeg ministara spoljnih poslova Ahmeda Atafa i njegovog srpskog kolege Ivice Dačića, koji je potvrdio posvećenost svoje zemlje da neće delovati nauštrb pozicija Alžira, niti njegovih fundamentalnih interesa u njegovom regionu", rekao je Mahraz.

Mahraz je istakao da je Zapadna Sahara neautonomna teritorija na koju treba da se primeni doktrina Ujedinjenih nacija o dekolonizaciji.

Govoreći o rezoluciji u Srebrenici koja je usvojen u GS UN, on je rekao da je njegova zemlja prilikom glasanja bila uzdržana, jer smatra da je Dejtonski sporazum jedina konsenzualna osnova na kojoj je bilo moguće da se rat u Bosni i Hercegovini okonča, kao i da se pri svakom koraku i svakoj inicijativi prednost mora dati duhu saradnje i dijaloga radi očuvanja miroljubivog suživota i razvoja Bosne i Hercegovine.

Alžir i Srbija imaju izvanredne političke odnose, dodaje Mahraz, o čemu svedoče pozitivni ishodi redovnih konsultacija koje se naizmenično održavaju u dve zemlje i na kojima se uvek i iznova konstatuje velika konvergencija stavova o brojnim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

On je podsetio da veze prijateljstva, saradnje i solidarnosti između Alžira i Srbije datiraju još iz narodnooslobodilačkog rata, kada su vlada i narodi tadašnje Jugoslavije podržavali pravednu stvar alžirskog naroda.

"Srpske kompanije, koje i danas rade u mojoj zemlji, dale su značajan doprinos izgradnji i razvoju Alžira posle sticanja nezavisnosti. Od tada, razmenjeno je više poseta na visokom nivou, potpisan je niz sporazuma o saradnji i održano 20 zasedanja Međuvladinog mešovitog komiteta", naveo je Mahraz.

Ambasador je podsetio da je alžirski premijer posetio Srbiju 2021. kako bi ponovo pokrenuo dijalog na najvišem nivou, a potom je i ministar spoljnih poslova Alžira došao u radnu posetu Beogradu u junu prošle godine, tokom koje je usvojena zajednička mapa puta koja sadrži važne političke i ekonomske aktivnosti u veoma kratkom roku, a s ciljem da se revitalizuje saradnja na svim nivoima.

Kurir.rs/Politika/Kosovo online