VAŽNO JE RAZVIJATI KULTURU U MALIM SREDINAMA: Publici su se predstavila dva darovita mlada autora DAVID GAŠO I LUKA ĐIKANOVIĆ

Ružica Ristojević

Treće večeri 11. Bašta festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, prikazano je osam ostvarenja autora i autorki iz 11 zemalja. David Gašo, mladi reditelj iz Hrvatske, jedan je od ovogodišnjih gostiju festivala. Njegov film "Niska trava" odigrava se u rano letnje poslepodne koje započinje igrom dece u jednom mirnom naselju, dok se paralelno odigravaju i različite situacije iz života odraslih.

Promo 
foto: Promo

- Ceo film je snimljen u mom rodnom kvartu u Osijeku i mislim da mi je ta nostalgična perspektiva bila dosta važna. Bilo je tri godine da nisam leta provodio tamo, a jako sam vezan za rodni grad, pa mi je bilo dosta važno snimim film koji se odvija baš tamo, koji priziva sva ta leta koja sam proveo tamo kao klinac - rekao je Gašo, koji je zimus već osvojio dve nagrade na Kustendorfu.

Crnogorski reditelj Luka Đikanović ove godine je prvi put bio na Bašti.

- Čuo sam mnogo lepih reči o festivalu i cilj mi je bio da dođem ovde - aplicirao sam na otvoren poziv i drago mi je da imam mogućnost da predstavim svoj film "Ključanje", koji je inspirisan istinitom pričom koja se odigrala u Hrvatskoj - rekao je Đikanović.

Ružica Ristojević 
foto: Ružica Ristojević

Povodom ovogodišnjeg slogana festivala "A gde je tvoj centar?" on je rekao:

- S obzirom na to da poslednjih godina živim u Češkoj, i ja se često zapitam upravo to, gde je moj centar. Ono što je neophodno jeste razvijati što više kulturnih centara u manjim sredinama, pružati mogućnost mladima i publici iz manjih sredina da se upoznaju sa svetskim kinematografijama i drugačijim kulturama. Samo tako je moguće da se desi neka sinergija.