"DVE OBALE JEDNA DIRNA 2024" Ministar Milićević otvorio Ivanjdanski sabor igračkih ansambala

Duško Vukajlović

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević otvorio je večeras u selu Pecka kod Osečine Ivanjdanski sabor igračkih ansambala „Dve obale jedna Drina 2024“.

Duško Vukajlović 
foto: Duško Vukajlović

Manifestacija u Peckoj tradicionalno se održava kao sabor jedinstva srpskog folklora i srpskog naroda iz Srbije i Republike Srpske, a ove godine učestvuje osam folklornih ansambala iz Pecke, Osečine, Zvornika, Srebrenice, Šekovića, Koceljeve, Klenja i Lipničkog Šora.

Duško Vukajlović 
foto: Duško Vukajlović

- Ivandanski sabor folklora u Peckoj na najbolji način predstavlja nastavak Svesrpskog sabora koji smo pre mesec dana imali u Beogradu. Naša deca sa dve strane Drine uvek treba da se ovako druže, i kroz narodnu tradiciju, kroz ove lepe nošnje, opanke, pesme i igre da svima pokažu da smo jedan narod koji Drina nikad ne može da razdvoji - istakao je ministar Milićević otvarajući manifestaciju.

Duško Vukajlović 
foto: Duško Vukajlović

Predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić zahvalio je ministru na svemu što čini kako bi povezao srpsku omaladinu gde god ona u svetu živela, i najavio da će zahvaljujući podršci kabineta ministra Milićevića naredne nedelje u Osečini biti otvoren kamp za decu iz dijaspore.

Duško Vukajlović 
foto: Duško Vukajlović

Više stotina učesnika zajedno je odigralo kolo u porti Hrama Uspenja presvete Bogorodice, a potom se kulturno-umetnički program nastavio do kasno u noć u dvorištu škole u Peckoj.
Kurir.rs