"U MOSKVI RAZOČARANJE, U KIJEVU OLAKŠANJE" Premijer Poljske kaže da je srećan zbog poraza francuske krajnje desnice na izborima

EPA / Oliver Holset

Premijer Poljske Donald Tusk izjavio je večeras da je "srećan" zbog poraza francuske krajnje desnice na parlamentarnim izborima, na šta ukazuju ankete među biračima posle glasanja, dok će takav ishod dovesti do "razočaranja" u Rusiji i "olakšanja" u Ukrajini.

"U Parizu entuzijazam, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje. Dovoljno da budem srećan u Varšavi", napisao je bivši šef EU Tusk na platformi X.

Tusk je nedavno upozorio na "veliku opasnost" za Francusku i Evropu od pobede krajnje desnice na francuskim izborima.

Taj bivši šef Evropskog saveta govorio je o "opasnom trendu" i strahovanju da bi "Francuska uskoro mogla da postane bolesnik Evrope, osuđen na sukob radikalnih snaga".

Tusk je ukazao na "ruski uticaj" u "mnogim radikalno desnim partijama u Evropi".

Na čelu široke centrističke i proevropske koalicije, Tusk je u oktobru prošle godine oteo vlast od nacionalističke partije PiS u Poljskoj.

AP Jeremias Gonzalez 
foto: AP Jeremias Gonzalez

Projekcije rezultata današnjeg drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj pokazuju da je savez levičarskih partija spreman da postane najveći parlamentarni blok, a predviđa poraz koalicije predsednika Emanuela Makrona i krajnje desnice.

Projekcije pokazuju da nijedna grupa neće osvojiti apsolutnu većinu potrebnu za samostalnu vlast što Francusku gura u političku neizvesnost, a da se jasno ne vidi put do formiranja nove vlade.

Apsolutna pobeda krajnje desničarskog Nacionalnog skupa (RN) Marin Le Pen ugrozila bi jedinstvo Zapada pred invazijom Rusije na Ukrajinu.

Predsednik RN Žordan Bardela je posebno postavio "crvene linije" pred slanje "raketa dugog dometa ili vojne opreme" koje bi mogle "direktno da pogode ruske gradove".

Emanuel Makron se suprotno tome zalaže za upotrebu zapadnog oružja za "neutralisanje" vojnih ciljeva u Rusiji koji se koriste za napade na Ukrajinu.