FRANCUZI OPET REKLI "NE" VLASTI ULTRADESNICE Posle megapobede na EU izborima nagli pad Nacionalnog okupljanja, "IZBORNA PREVARA"?

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, LIONEL URMAN / imago stock&people / Profimedia

Francuzi su rekli da ne žele ultradesnicu na vlasti i to su učinili ponovo, nakon ranijih slučajeva zabeleženih na predsedničkim izborima.

BBC navodi da su Francuzi stranci Nacionalno okupljanje Žordana Bardele i Marin le Pen omogućili veliku pobedu na izborima za Evropski parlament, da bi im potom doneli veliku pobedu u prvom krugu ovih parlamentarnih izbora.

Ali kada je došlo do glasanja koje se zaista računa, baš kao i na predsedničkim izborima, francuski birači su se "sklonilii s ivice".

Ovo iznenađenje koje je preselilo Nacionalno okupljanje na treće mesto - s oko 150 mesta u poređenju sa predviđanjima od skoro 300 poslanika od pre nedelju dana - u potpunosti je posledica toga što su se glasači pojavili u velikom broju na biralištima i iskazali želju da spreče ultradesnicu da osvoji većinu.

Navodi se da Nacionalno okupljanje tvrdi, donekle opravdano, da je to bilo moguće samo zato što su se druge stranke udružile kako bi "prevarile" izborni sistem koji im je omogućio pobedu.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 
Žordan Bardelafoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iz Nacionalnog okupljanja primećuju da su različite partije levice odjednom zaboravile sve međusobne razlike samo da bi formirale koaliciju protiv desnice, kao i da su potom i pristalice francuskog predsednika Emanuela Makrona i levica zaboravili međusobne razlike.

Oni primećuju da ništa ne ujedinjuje ove političare - od Eduara Filipa sa desnog centra do Filipa Putua iz trockističke levice - kao što to čini njihovo protivljenje Nacionalnom okupljanju.

LIONEL URMAN / imago stock&people / Profimedia 
Marin le Penfoto: LIONEL URMAN / imago stock&people / Profimedia

- Bio je to neprirodan i nečasni savez koji je lišio francuski narod pobede Nacionalnog okupljanja. Takvi izborni aranžmani bacili Francusku u naručje ekstremne levicu Žan-Lika Melanšona - rekao je Bardela, lider ove stranke i nesuđeni novi premijer.

BBC navodi da je ipak činjenica da većina ljudi u Francuskoj ne želi ultradesnicu - bilo zato što se protive njenim idejama, bilo zato što se plaše nemira koji bi neizbežno pratili njen dolazak na vlast.

(Kurir.rs/BBC na srpskom/Preneo: N. V.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"LE PEN STOJI DUPLO BOLJE OD MAKRONA PRED EVROPSKE IZBORE" Stručnjaci: Desnica je u porastu, ali Ursula fon der Lajen je FAVORIT  Kurir televizija