"GINU NA REKAMA JER IZLAZE BEZ DOZVOLE I POZNAVANJA PROPISA" Dragan Kerkez: Frapantno je koliko je rečni saobraćaj NEBEZBEDAN

Zorana Jevtić, Kurir Televizija

U sudaru teretnog broda i čamca u kome je bilo troje putnika, jedna osoba je spasena. Telo žene, koja je bila na čamcu, pronađeno je nekoliko sati kasnije a za još jednim muškarcem se i dalje traga.

Više informacija gledaocima jutarnjeg programa Redakcija na Kurir televiziji donela je novinarka Tamara Stanković u razgovoru sa spasiocem Draganom Kerkezom.

- U toku je treći dan potrage. Ono što znamo iz medija i iz informacija koje su dostupne javnosti, traga se za trećim telom, nadamo se da će se to uskoro desiti, da će doći do pronalaska tela, sve ostalo je sada zaista stvar nagađanja - započeo je Kerkez.

This browser does not support the video element.

"GINU NA REKAMA JER IZLAZE BEZ DOZVOLE I POZNAVANJA PROPISA" Dušan Kerkez: Frapantno je koliko je rečni saobraćaj NEBEZBEDAN  Kurir televizija

Istakao je i da na našim rekama ima učesnika u saobraćaju visokog rizika.

- Postoje mnogobrojni apeli, svakodnevna uključenja, oglašavanja o tome kako se ponašati na vodi, kako se ponašaju kupači na bazenima, rekama, jezerima. Mislim da nam je negde ispred radara ostala jedna materija ili jedna grupa koja nije uopšte pomenuta, a koja je vrlo bitan faktor na rekama, to su nautičari. Kad kažemo nautičari, mislim na upravljače motornim čamcima. Dramatično je to da se po našim saznanjima, ali i nekim iskustvima drugih na rekama, pojavljuje mnogo vlasnika čamaca i onih drugih koji koriste plovila, bez poznavanja propisa, a što je najbitnije, bez posedovanja dozvole za upravljanje motornim čamcima. To je jedan frapantan podatak koji je očigledno verovatno i doprineo ne samo ovoj nesreći, nego i bilo kojoj drugoj - dodao je sagovornik Kurir televizije.

Zorana Jevtić, Drustvene Mreže 
foto: Zorana Jevtić, Drustvene Mreže

Posavetovao je sve one koji se spremaju na reku šta je neophodno da urade pre samog izlaska.

- Za ovu nesreću ne znamo mnogo detalja, ali generalno se može reći da se ne poštuju pravila ponašanja na rekama kada ste nautičar. Treba izbegavati noćnu vožnju, treba biti osvetljen, ako već koristite i vozite se čamcima ili bilo kojim drugim plovilom, gledajte da budete bliže obali, baš zbog takve situacije, da može neko na obali da pomogne, jer vožnja noću jednostavno nije preporučljiva. Da ne pričamo o prslucima koji treba da se nose kao što je u drumskom saobraćaju poželjno vezivati pojas.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Zapaljen gliser na Savi  Kurir televizija