KOLIKO ĆE TRAJATI OVAJ TROPSKI TALAS? Od srede i do 40! Mihajlović iz RHMZ objasnio šta su to tropske noći

Shutterstock

BEOGRAD - Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović izjavio je danas da će građani Srbije do kraja godine dobijati upozorenja putem SMS, ukoliko se očekuje "definisani sistem nepogode u narednom periodu".

Mihajlović je u jutrošnjem uključenju u program Kurir televizije rekao da se poruke sa upozorenjima na vremenske nepogode "neće slati za celo područje", već će upozorenje biti definisano "na nivou opštine, okruga ili dela teritorije".

RHMZ Printscreen 
foto: RHMZ Printscreen

On je kao primer naveo da, ukoliko se očekuju vremenske nepogode u zapadnoj Srbiji, poruku sa takvim upozorenjem neće dobijati građani u drugim delovima zemlje.

Toplotni talas i tropske noći

Govoreći o toplotnom talasu koji je zahvatio Srbiju, Mihajlović je kazao da se očekuje da će on trajati narednih sedam do deset dana.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Aktuelno meteorološko upozorenje odnosi se na topli talas. U narednih 7 do 10 dana veoma visoke maksimalne temperatura u Srbiji između 35 i 40, dakle, u narednih 7 do 10 dana ne očekuje se ni pad temperature, ni neko naoblačenje, osveženje koje bi, ublažilo ove visoke temperature.

Pored toga, drugi aspekt visokih dnevnih temperatura jesu, naročito u urbanim sredinama, visoke minimalne temperature, ono što u meteorologiji zovemo tropskim noćima. To su temperature preko 20 stepeni i to je nešto što takođe utiče na naš komfor, dakle, nije samo problem kada je maksimalna temperatura preko 35. Jedan od dodatnih problema jeste i kada imate visoku minimalnu temperaturu i u tom smislu j sve ovo karakteristika toplog talasa koji je trenutno aktuelan.

RHMZ Printscreen 
foto: RHMZ Printscreen

- Od srede maksimalne temperature će biti na području Beograda od 35 do 40 stepeni, uz tropske noći, dodao je Mihajlović.

Dodao je da "tropske noći" podrazumevaju visoke minimalne temperature, odnosno temperature koje su po definiciji više od 20 stepeni.

Prognoza za Beograd, možda bude i pljuskova u nekim delovima grada

U Beogradu će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo. Sredinom dana i posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, postoji mala verovatnoća za pojavu kratkotrajne kiše ili pljuskova u pojedinim delovima grada. Duvaće slab do umeren vetar, jugoistočni, posle podne u skretanju na severozapadni.

Najniža temperatura će se kretati od 20 stepeni do 23, a najviša oko 35 stepeni.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

VISOKE TEMPERATURE OKIDAČ ZA ANKSIOZNOST?! Psiholog objašnjava na koji način velike vrućine UTIČU NA PSIHIČKO STANJE  kurir televizija