FRANCUSKA POVLAČI PRIZNANJE TZV. KOSOVA? Trud: Neki novi lideri će biti vrlo strogi protiv kosovskog priznanja

foto: Kosovo Online

Francuski istoričar i profesor geopolitike Univerziteta u Versaju Aleksis Trud ocenio je su rezultati izbora izuzetno važan istorijski momenat za Francusku i da očekuje promenu spoljne politike, uključujući i promenu odnosa prema Srbiji i priznavanju tzv. Kosova.

- Do pre par godina sve velike stranke, Socijalistička stranka i naročito desna Konzervativna stranka bile su strogo za Albance. Imali su poslanike poput Olivijea Dožona koji je prethodno radio za Kušnera. Ti ljudi su bili strogo opredeljeni prema Albancima. Sećamo se i Kušnera, Levija, levičara... Te stranke koje su vladale Francuskom više od 30 godina su sada vrlo male stranke. I na desnici Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i na levici Novi narodni front Žan-Lik Melanšon mnogo su više opredeljeni prema Srbima. Marin Le Pen je razgovarala i sa Vučićem i sa Dodikom u Parizu. Stranka Melanšoa je strogo opredeljena za Rusiju, anti NATO i vrlo dobro poznaju balkanske teme i vrlo dobro se opredeljuju prema Srbima - izjavio je Trud za Kosovo onlajn.

FRANCUSKA POVLAČI PRIZNANJE TZV. KOSOVA? Trud: Neki novi lideri će biti vrlo strogi protiv kosovskog priznanja  Youtube

On ne isključuje mogućnost i francuskog otpriznavanja Kosova.

- Mislim da prvi put posle 25 godina, od NATO bombardovanja da će neki novi lideri biti vrlo strogi protiv kosovskog priznanja - kaže Trud.

FRANCUSKA POVLAČI PRIZNANJE TZV. KOSOVA? Trud: Neki novi lideri će biti vrlo strogi protiv kosovskog priznanja  Youtube

Prema njegovim rečima treba očekivati promene kako u unutrašnjoj, tako i spoljnoj politici Francuskoj.

- S jedne strane izbori dokazuju da će biti neka vrsta blokade reformi u Francuskoj i obrazovanja, imigrantske politike i svesocijalne ili penzione politike. A s druge strane, mislim da će rezultati izbora deblokirati, otvoriti novu eru na međunarodnoj sceni. Bilo da vladu formira Nacionalno okupljanje ili Novi narodni front koji se spore po unutrašnjim pitanjima imaju isti pogled prema Rusiji, Kini, novom svetskom poretku. Možemo očekivati novu politiku što će Francuskoj dati bolju ulogu na međunarodnoj sceni i nadam se da će Srbiji dati više mogućnosti da se približi Francuskoj - ocenjuje Trud.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.