ORBAN NAKON SASTANKA SA SIJEM ODLETEO NA SAMIT NATO: Predsednik Kine zove svetske sile da pomognu Rusiji i Ukrajini da pregovaraju

EPA/Xinhua Li Xueren, EPA/Vivien Cher Benko Hungarian

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je svetske sile da pomognu Rusiji i Ukrajini da nastave direktan dijalog i pregovore.

On je to rekao na današnjem sastanku u Pekingu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koji je opet saopštio da leti za Vašington.

Si je u razgovoru sa Orbanom, koji je nenajavljeno doputovao u Kinu, kazao da je fokus na smirivanju situacije u Ukrajini i zatražio od međunarodne zajednice da stvori uslove i podršku za nastavak direktnog dijaloga između Kijeva i Moskve.

Po završetku susreta sa Sijem, mađarski premijer je na društvenim mrežama objavio da odmah leti za Vašington gde će od sutra učestvovati na trodnevnom samitu NATO.

EPA/Xinhua Li Xueren 
foto: EPA/Xinhua Li Xueren

On je pohvalio kineske "konstruktivne i važne inicijative" za postizanje mira u Ukrajini i opisao Peking kao stabilizirajuću silu usred globalnih turbulencija, navodi državna kineska televizija CCTV.

"Mađarska veoma ceni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini", kazao je Orban tokom sastanka.

EPA/Xinhua Li Xueren 
foto: EPA/Xinhua Li Xueren

Mađarski premijer prošle nedelje bio je u nenajavljenoj poseti Moskvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim je razgovarao i o situaciji u Ukrajini.

On je pre toga posetio Kijev i razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kome je predložio da razmotri pristanak na momentalni prekid vatre sa Rusijom.

EPA/Vivien Cher Benko Hungarian 
foto: EPA/Vivien Cher Benko Hungarian

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posete Moskvi saopštili da on nema mandat da predstavlja EU u razgovorima sa Rusijom. Mađarska je 1. jula od Belgije preuzela šestomesečno rotirajuće predsedavanje Savetom EU.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"ORBAN PRAVI KOALCIJU ZEMALJA KOJE NE ŽELE RAT" Stručnjaci analiziraju: Ušli smo u novu epohu, EU je zadesila duboka kriza  Kurir televizija